Ekonomija

Četiri razloga zašto su žene bolji i sigurniji vozači od muškaraca

„Pazi, žena za volanom“ – tu sam naljepnicu vidjela na jednom automobilu koji je, dakako, i vozila žena.  Kakvu poruku nosi taj natpis prosječnom muškarcu? 

„Ne ljuti se ako ne vozim dovoljno brzo za tvoj ukus? Prikoči na raskršću, jer ja sigurno neću proći kroz narandžasto? Skrećem ulijevo, ali ne mislim izlijetati? Tepsiju ću uzeti kasnije; sad ipak vozim i zato se smiri!“

Istina je da neke žene zadržavaju promet, najčešće zbog interventnih zahtjeva na svom eksterijeru – kao što su: feniranje kose, depiliranje, stavljanje umjetnih trepavica i sl.

Muškarci zato kopaju nos. I čačkaju zube. I to ne samo na semaforu, nego i tijekom vožnje. Doduše, oni malo profinjeniji znaju si bar, trenutno djelatni, prst prikriti mobitelom. Kako je za to potrebna posebna vještina, mora da im je to i u programu polaganja vozačkog ispita. 

Opće je poznato da su žene sigurniji vozači: manje su sklone riziku, te se ne dovode u opasne situacije kao što su (pre)brza vožnja, pretjecanje pune crte i sl. 

Prema jednom engleskom časopisu

– 96% opasnih vozača su muškarci;
– 93% pijanih vozača su muškarci,
– 81% prekšitelja na parkiralištima su muškarci.

Slijedom toga, neki osiguravatelji ženama naplaćuju 20% manje premije. (Samo?)

Evo još četiri razloga zbog kojih su žene sigurniji vozači od muškaraca:

– Žene nemaju potrebu praviti se važne za volanom; auto im služi samo da bi se prevezle s jednog mjesta na drugo; ako kojim nezgodnim slučajem nemaju nikoga tko bi to učinio (ili ga štede za neku veću dionicu).

– Žene su pažljive s autom: ne žele probleme u kući ako slučajno noktom zagrebu lak karoserije ili izgube motor.

– Žene se vrlo rijetko identificiraju sa svojim automobilom, za razliku od muškaraca Udario me je, Ogrebao me je( mene!) i slične izjave muškaraca kada zapravo govore o svojim autima, dobra su ilustracija takva stava. Isto se može vidjeti i promatranjem muškaraca za volanima luksuznih automobila – usude se sve: stati nasred ceste u doba najveće gužve, pretjecati zaustavljenu kolonu vozila i još bijesno trubiti onima koji baš sad moraju dolaziti iz suprotnog pravca, parkirati se nekom u dnevnoj sobi. Žena u takvu automobilu može biti samo putnik i to – s dekom preko glave.

– Žena će održavati auto čistim toliko koliko je dovoljno da u njega uđe i iz njega izađe, a da se pritom sama ne zamaže; muškarac mu neće niti dopustiti da se zamaže: oblizat će ga prije nego li u njega sjedne, a prašinu će loviti još u zraku. (To je zato što nema drugog posla.)

Autorica: Dubravka Miljković

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button