Islamske teme

Često se prisjećajte onoga što prekida sva uživanja

“Često se prisjećajte onoga što prekida sva uživanja (tj. smrti)!” (Ibn Madže, 4258)

Strah od smrti mnoge spriječava da rade bilo šta. Plašimo se vlastite smrti i smrti naših bližnjih. Taj strah je dobar ako nas spriječi da činimo gluposti zbog kojih rizikujemo naše živote poput nepažljive vožnje i konzumianja opojnih sredstava. Međutim, većina nas taj strah koristi kao izgovor da ne čini dobra djela. Smrt je neizbježna. Svi koje poznajemo će jednog dana da napuste ovaj svijet, a i ti također. I mi tu ne možemo ništa promjeniti. Najvjerovatnije da većina onih koje poznajete neće biti živa na ovaj planeti za stotinjak godina i potpuno nova generacija će da nasljedi zemlju. Strah od smrti to neće promjeniti ili zaustaviti. Činjenica je da svaki čovjek doživi smrt svojih najmilijih nekoliko puta u životu, osim ako osoba ne umre u vrlo ranoj dobi života.

S obzirom da od smrti ne možemo pobjeći, moramo je prihvatiti kao sastavni dio života. Na kraju krajeva, svi ćemo napustiti ovaj svijet bilo da se trudimo da ga učinimo boljim mjestom življenja ili se zavučemo u kuću, svakako ćemo se morati suočiti sa tom realnošću.

Imajte na umu da niko nema kontrolu nad smrću, ali imamo mogućnost da izaberemo kako da živimo, pa živimo! Ne budi mrtav iznutra dok je tvoje tijelo živo. Živi život i radi sve što je u tvojoj mogućnosti da napustiš ovaj svijet boljim nego kada si na njega došao. Živi takav život da, kada ti smrt dođe, budeš zadovoljan susretom sa svojim Gospodarem a On zadovoljan susretom s tobom. Od smrti ne možeš pobjeći, ali je možeš pretvoriti u lijepi prijelaz iz ovog svijeta u bolji.

“A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj!” (Kur’an, 89:27-30)
Zaradi bonus poene

– Osvrni se na iskušenja koja si imao u prošlosti i razmisli da li si bio u mogućnosti da ih sve prevladaš. To će ti pomoći da napraviš listu takvih iskušenja. Zapiši kada je tačno krenulo po zlu, kako si se nosio s time i šta je iz toga proizišlo. Bićeš iznenađen koliko si ustvari napredovao i ostvario se kroz život.

– Vidi šta si naučio i kako si napredovao kroz svako to iskušenje. Sve što ti se ikada desilo je, na ovaj ili onaj način, za tebe dobro. Svako iskušenje s kojim si se suočio je za tebe iskustvo iz kojeg si učio, prilika da otkriješ tvoje skrivene sposobnosti i snagu, prilika da sarzrijevaš i napreduješ i šansa da stekneš Allahovo zadovoljstvo. U tu listu iskušenje zabilježi tačno šta si naučio i kako si se okoristio od svakog iskušenja u životu.

– Iskušenja s kojima se danas suočavaš i s kojima ćeš se suočiti u budućnosti sva su u okviru tvojih mogućnosti savladavanja i u svima se krije iskustvo iz kojeg možeš učiti. Kada se suočiš s novom poteškoćom i iskušenjem, pogledaj u listu iskušenja koja si već prošao i iskoristi to kao podsjetnik da i ovo možeš savladati.
– Podsjeti sebe na slijedeće ajete i hadise:

“Ta, zaista, s mukom je i last, zaista, s mukom je i last!” (Kur’an, 94:5-6)

“Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo! Onaj svijet je, zaista, bolji za tebe od ovoga svijeta, a Gospodar tvoj će tebi, sigurno, dati, pa ćeš zadovoljan biti!” (Kur’an, 93:3-5)

“Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!” (Kur’an, 2:286)

“Imaj Allaha na umu, pa ćeš Ga uvijek naći ispred sebe! Sjeti se Allaha kada si u blagostanju, Allah će se tebe sjetiti kada si u nedaći. Znaj da ono što te mimoišlo, nije te moglo pogoditi, a ono što te pogodilo nije te moglo mimoići, Znaj da, poslije sabura dolazi pomoć, a poslije teške situacije, rješenje i poslije poteškoće olakšica.” (Nevevijevih 40 hadisa, hadis br. 19)

“Jak vjernik je bolji i Uzvišenom Allahu draži od slabog vjernika, a dobro je i u jednom i u drugom. Žudi za onim što će ti koristi, traži pomoć od Allaha i nemoj klonuti. Ako ti se šta dogodi, ne govori: da sam uradio tako i tako bilo bi tako i tako – već reci: – Allah je dosudio i učinio što je htio – jer ono ‘da sam’ šejtanu otvara mogućnost djelovanja.” (Muslim 2664)

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button