Vijesti iz zemlje

Budite na oprezu: Prepoznajte prevarante na Facebooku

Ovih dana su mnogi od vas bili svjedoci jednostavne prevare izvedene preko facebooka. Uplaćeni su veliki iznosi novca, poslano je jako puno “kredita” za telefon, “provaljeno” u mnoge profile… Ako ste pomislili da je prevarant koristio neke posebne metode, nije. Samo je, na vrlo jednostavan način, iskoristio vašu ili naivnost vaših prijatelja.

Naime, vrlo vjerovatno se desilo sljedeće:

1. Javlja vam se facebook prijatelj koji vam prezentira neku ideju (npr. želi da pokrene web stranicu) i pita vas da li želite da mu pomognete. Nakon što pristanete, obavještava vas da će vam na mobitel doći sms sa nekim kodom, te traži od vas da mu kažete koji kod ste dobili. Mnogi su naivno pali u zamku, ne razmišljajući o posljedicama, odnosno ne sluteći šta ih čeka. Nakon što ste mu na chatu napisali kod koji ste dobili, najednom ste “izbačeni” s facebooka i ne možete se ponovo logirati.

Šta se zapravo desilo? Prevarant je prije toga “upao” na facebook prijatelja s kojim ste mislili da razgovarate, javio vam se, prozborio koju s vama, prezentirao neku svoju zamisao, odnosno razlog zbog kojeg treba da vam dođe kod putem smsa, i onda sačekao da “padnete na fazon” i napišete mu taj kod.

On je taj kod iskoristio da resetuje vašu šifru. Kako? Vrlo jednostavno. Upravo je kod koji ste dobili putem smsa kod koji služi za resetovanje vaše šifre na facebooku. Vjerovatno niste obratili pažnju na tekst poruke koju ste dobili.

Možda se pitate: “Kako je uopće znao da će na moj mobitel doći kod?” On ga je zapravo “naručio”. Nakon što je na početnoj facebook stranici kliknuo na “Forgot your password?”/”Zaboravili ste šifru?”, pojavio mu se ekran na kojem korisnik, u svrhu resetovanja šifre, treba da unese username/email/broj telefona računa. Bilo šta od toga. Nije morao znati vaš broj telefona ili email adresu, dovoljan mu je username. U slučaju da niste znali, svi mogu vidjeti vaš username. Nakon što ga je ukucao u za to predviđeno polje, pojavio mu se ekran na kojem je trebao da odabere način na koji će resetovati šifru.

divithana.com

Povezani članci

Back to top button