Kulinarstvo

Brz i jednostavan ručak

Tjestenina u sosu

Sastojci (za 2–3 osobe):

  • 200–250 g makarona (ili drugih tjestenina)

  • 250 g pilećeg filea (bijelo meso)

  • 250 g gljiva (šampinjoni, bukovače)

  • 3–4 čehna bijelog luka

  • 1 manja glavica crvenog luka

  • 1 svježa ljuta paprika ili malo čili pahuljica (po ukusu)

  • 1–2 kašike maslinovog ulja ili putera

  • 100 ml pavlake za kuhanje (ili biljnog vrhnja)

  • 50 ml mlijeka (ili voda od makarona)

  • So, biber, crvena paprika, peršun

  • Parmezan ili ribani sir za posipanje (po želji)


Priprema:

  1. Skuhaj makarone i sačuvaj malo vode od kuhanja.

  2. Pileći file nareži na trakice, posoli i pobiberi. Na tavi zagrij ulje i proprži piletinu dok ne porumeni (5–7 minuta). Izvadi sa strane.

  3. U istoj tavi dodaj još malo ulja/putera i prodinstaj sitno sjeckan crveni i bijeli luk + ljutu papriku ili čili.

  4. Dodaj gljive i prži dok ne ispuste vodu i počnu da se karamelizuju.

  5. Vrati piletinu u tavu, dodaj pavlaku i mlijeko. Po želji pospi sa malo crvene paprike i još čilija ako voliš jače.

  6. Dodaj makarone i sve lijepo sjedini. Ako treba, dodaj malo vode od kuhanja da sos bude kremast.

  7. Na kraju pospi sa sjeckanim peršunom i naribaj parmezan.


Dodatne ideje:

  • Umjesto piletine možeš ubaciti sudžuk ako voliš jače ukuse.

  • Možeš dodati i špinat u sos, ili čak malo sušenih paradajza za dodatnu aromu.

    Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button