Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Britanski naučnici razvili aplikaciju za efikasan test očnog vida

Britanski naučnici razvili aplikaciju za efikasan test očnog vida

Britanski naučnici su razvili aplikaciju za smart telefone kojom se efikasno testira očni vid i zdravlje oka, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Riječ je o aplikaciji „Peek” (Portable Eye Examination Kit) koju su razvili naučnici londonske School of Hygiene &Tropical Medicine, Univerziteta u Strathclydu i Istraživačkog centra NHS u Glasgowu.

Aplikacija je testirana u Keniji, gdje su 233 osobe podvrgnute testu vida, a potom to isto uradile i tradicionalnim pregledom i testom u bolnici.

Rezultati su pokazali da je aplikacija za kontrolu vida efikasna kod otkrivanja svih anomalija kao i standardne medicinske metode testiranja.

Pomenuta aplikacija uspješno otkriva kataraktu pomoću skeniranja telefonskom kamerom, probleme kratkovidnosti i dalekovidnosti pomoću znakovnog testa, a uključuje i test očnih živaca pomoću flesh svjetiljke na kamerama telefona.

 „Milioni ljudi u svijetu redovno ne kontroliraju vid, a jedan od glavnih razloga su troškovi testiranja. Ova aplikacija omogućava brz, dostupan i efikasan test vida u cijelom svijetu“, kazao je šef projekta Andrew Bastawrous.

Detaljni izvještaj istraživanja objavljen je u naučnom časopisu „JAMA Ophthalmology“.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top