Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > ‘Bitka Kur'anom’ planula u Egiptu: Fetva koja bi policiji dozvolila da “gaze po Kur'anu”

‘Bitka Kur'anom’ planula u Egiptu: Fetva koja bi policiji dozvolila da “gaze po Kur'anu”

Učenjaci sa Al-Azhara tvrde da se demonstranti suprotstavljaju vladaru koji ubija ljude [Anadolija - Ilustracija]

 Vjerski službenici pozivaju na suzdržavanje od zloupotrebe Kur'ana na demonstracijama 28. novembra.

Mazhar Shahin, imam i hatib džamije Umar Makram, uputio je bizaran poziv sa zahtjevom da šejhovi Al-Azhara izdaju fetvu koja bi egipatskim snagama sigurnosti dozvolila da “gaze po Kur'anu” ukoliko dođe do izbijanja sukoba s demonstrantima prilikom ustanka muslimanske omladine 28. novembra.

Shahin je istakao da će se Al-Azharovom fetvom pružiti podrška pripadnicima snaga sigurnosti u borbi protiv “terorista”, ukazujući na to da će zabrana gaženja po Kur'anu spriječiti policiju da nastavi borbu protiv “terorista”, što će,  prema njegovim riječima, dovesti do nestabilnosti u sistemu sigurnosti.

Uprkos bizarnosti ovog poziva, to je, ipak, samo dio “bitke Kur'anima” koja se događa u Egiptu nakon što je selefijska strana izjavila da ima namjeru nositi Kur'ane na demonstracijama u petak.

‘Zavjera protiv demonstranata’

Nakon ove izjave uslijedili su brojni napadi šejha Al-Azhara, ministra vakufa, muftije Republike i lidera stranke Al-Nour, koji su pozvali na suzdržavanje od zloupotrebe Kur'ana u političkim sukobima.

Prema vjerskim učenjacima, protivnicima vojnog udara ta fetva je bizarna i nastrana. Smatraju kako je to prvi korak za demonizaciju demonstracija 28. novembra te fokusiranje na teme kojima bi se egipatsko društvo udružilo u zavjeri protiv demonstranata.

Pitanje koje se ovdje, također, nameće jeste i kakav je stav učenjaka Al-Azhara o ubijanju demonstranata i silovanju žena u zatvorima i policijskim stanicama?

Shawki Allam, vrhovni muftija Republike, u svom obraćanju naciji upozorava na to da neprijatelji države i vjere pozivaju na destruktivnu smutnju  pa čak i iniciranje bilo čega što bi moglo destabilizirati zemlju i narušiti njenu koherentnost, od prilike do prilike, a jedan od primjera toga je poziv na nošenje Kur'ana tokom demonstracija 28. novembra.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top