Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Rasizam – američki otvoreni kovčeg: Crni život je bezvrijedan?

Rasizam – američki otvoreni kovčeg: Crni život je bezvrijedan?

Pravda za Afroamerikance ostaje iluzija budući da Amerika nije uspjela da se obračuna sa rasizmom.
 

Piše: Hatem Bazian

“Bio je dječak sa crnom kožom. Tako da je rođen da umre”, pjesma je Boba Dylana pod nazivom „Smrt Emmetta Tilla“. Riječi pjesme i danas su aktuelne kao što su bile kada su tek napisane i otpjevane, jer “crna koža” ostaje prijetnja i uzrok smrti previše ljudi u Sjedinjenim Državama i svijetu. Pjesma se odnosi na priču Emmetta Tilla, 14-godišnjeg crnog mladića iz Chicaga, kojeg su ubila dva bijelca kada je bio u posjeti rodbini u Mississippiju 28. augusta 1955, jer je navodno flertovao sa bjelkinjom.

Mamie, Emmettova majka, insistirala je na javnoj sahrani u Chicagu sa otvorenim kovčegom kako bi svi vidjeli brutalnost rasizma koji je u potpunosti izmijenio i unakazio lice njenog prelijepog dječaka. Nepomično tijelo pripadalo je Emmettu, ali otvoreni kovčeg je dobro dokumentirana američka historija linča, rasizma, totalnog isključivanja i ponižavanja Afroamerikanaca.

Na američku dušu nastavljaju se slagati nebrojena nepomična tijela Afroamerikanaca koja se redaju svakodnevno na gradskim ulicama, alejama i u policijskim pucnjavama. Živa tijela postaju nepomična i obamrla u beživotnom postojanju kroz rasizam: puneći zatvore, uništavajući snove i stvarajući trajno, moderno, “civilizirano” ropstvo.

Crni život je bezvrijedan?

Presuda u slučaju Michaela Browna još je jedan podsjetnik, ako je on uopšte potreban, da je rasizam bio i uvijek će biti američki otvoreni kovčeg u kojem je stalno izložena patnja i ponižavanje Afroamerikanaca. Još jednom, nacija i svijet su zanijemili na presudu da ne postoji krivica i američki moralni kovčeg zatvorio se zajedno sa nadama, snovima i težnjama Michaela Browna, mladog Afroamerikanca čije je tijelo izrešetano američkim mecima rasizma i ravnodušnosti na njihovu patnju. 

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Rasizam – američki otvoreni kovčeg

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top