Zdravlje

Bijes, anksioznost i perfekcionizam: Koje bolesti uzrokuju i kako pomoći sebi?

Evo još nekoliko emotivnih stanja koja mogu utjicati na zdravlje uz savjete kako se s njima izboriti.

Bijes – uzrokuje bolest srca. Istraživači kažu da osobe sklone izljevima bijesa imaju uže arterije zbog stresa, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Što treba učiniti? Ključna stvar je naučiti ispoljiti bijes prije nego što dostigne točku ključanja. Probaj zapisivati ​​misli i osjećaje ili se obrati psihoterapeutu radi svladavanja tehnike kontrole bijesa.

Perfekcionizam – uzrokuje hronične glavobolje. Studije pokazuju da perfekcionisti češće pate od hroničnih glavobolja i migrena, najvjerovatnije zbog stresa i anksioznosti kojoj su izloženi.

Što treba učiniti? Analiziraj svoje nerealne ciljeve i kriterije. Mora li kuća zaista biti besprijekorno čista prije nego što dođu prijatelji? Svaki put kada pomisliš da nešto mora biti savršeno, zapitaj se bi li i “dovoljno dobro” bilo sasvim OK.

Anksioznost – uzrokuje probavne probleme. Istraživanja otkrivaju da su anksiozni ljudi skloni probavnim poremećajima, kao što je IBS (sindrom nervoznih crijeva) i ulcerativni kolitis. Znanstvenici su uvjereni da su ovi problemi s probavom reakcija cijelog organizma na anksioznost.

Što treba učiniti? Meditacija može pomoći u ublažavanju brojnih stanja uzrokovanih anksioznošću, jer opušta i spriječava negativno razmišljanje.

zdravakrava.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button