Vijesti iz zemlje

BiH: U Baljkovici kod Zvornika ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve protekle agresije

Posmrtni ostaci će, nakon ekshumacije, biti prebačeni u prostorije Komemorativnog centra u Tuzli gdje će uslijediti kriminalističko - tehnička i sudsko - medicinska obrada te izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem utvrđivanja identiteta žrtava uz pomoć DNK metode

Na lokalitetu Baljkovica kod Zvornika, u Bosni i Hercegovini, ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Posmrtni ostaci će, nakon ekshumacije, biti prebačeni u prostorije Komemorativnog centra u Tuzli gdje će uslijediti kriminalističko – tehnička i sudsko – medicinska obrada te izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem utvrđivanja identiteta žrtava uz pomoć DNK metode, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, već drugi dan je u toku ekshumacija na lokalitetu Šekovići, na lokalnoj deponiji smeća. Na ovom lokalitetu se, prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, traga za posmrtnim ostacima više žrtava.

Za sada posmrtni ostaci nisu pronađeni te će se ekshumacija na ovom lokalitetu nastaviti i u narednim danima.

Ekshumacijama rukovodi Tužilaštvo BiH, a po naredbi Suda BiH.

akos.ba

Back to top button