Vijesti iz zemlje

BiH je danas cjelovita i odbranjena i više je onih koji ovu zemlju vole i poštuju

- Pokušaji osporavanja suvereniteta i nepoštivanja Ustava, zakona i institucija Bosne i Hercegovine neodgovorno gase sve učinjene napore da se Bosna i Hercegovina okrene socijalnim pitanjima i napretku. Tu, dodao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, posebno treba istaći sve učestalije i agresivnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca te njihovo sramno nagrađivanje od legalnih državnih institucija u entitetu Republika Srpska, na očigled domaće i međunarodne javnosti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je u ponedjeljak kako je BiH danas cjelovita i odbranjena i da je više onih koji ovu zemlju vole i poštuju. Nažalost, podvukao je da ideologije koje su krajem prošloga stoljeća dovele do krvoprolića na prostorima bivše Jugoslavije, nisu u potpunosti poražene. Toga trebamo biti svjesni.

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je upriličena svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović”, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Akademija je počela izvedbom državne himne BiH, a prisutni su se prisjetili svih građanki i građana Bosne i Hercegovine, koji su tokom agresije na zemlju položili svoje živote i osigurali njen opstanak, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je tokom obraćanja podsjetio kako su se gotovo dvije trećine građana BiH na referendumu prije 29 godina opredijelile za nezavisnu i suverenu državu. Prema njegovim riječima, bila je to jedna od najvažnijih odluka za BiH u njenoj historiji, odluka kojom je nakon stoljeća tuđih uprava i djelovanja unutar različitih državnih zajednica, BiH obnovila punu nezavisnost i suverenitet.

“Breme odgovornosti koje nosimo poslije tolikih žrtava, etničkog čišćenja i genocida je bolno i teško, ali je još teže onima koji ne uče iz svoje prošlosti, jer je napuštanje kulture sjećanja uvijek prethodilo ponavljanju zločina. Oni koji smatraju da je to breme koje opterećuje buduće odnose u Bosni i Hercegovini, neka to pokušaju kazati Jevrejima širom svijeta i drugima koji su imali slična historijska iskustva. Neka to pokušaju kazati hiljadama naših građana čiji su najbliži položili svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine, nezavisne i demokratske države. Dan nezavisnosti je još jedna prilika da ih se sjetimo, uz duboku zahvalnost što danas živimo u miru i slobodi, i što imamo svoju državu”, rekao je Džaferović.

Naglasio je kako je danas dan i kada je važno s posebnim poštovanjem prisjetiti se i prvog predsjednika nezavisne BiH rahmetli Alije Izetbegovića, koji je, kako je rekao, u teškim unutrašnjim i međunarodnim okolnostima odlučno poveo bh. patriote na put oslobođenja i nezavisnosti naše zemlje.

“Mi koji danas, u značajnom dijelu naše zemlje, uživamo najveće demokratske slobode, nerijetko i sa mislima da je to nešto što se podrazumijeva, ne smijemo zaboraviti da to nije olako stečeno. Za slobodu i demokratiju koje danas uživamo, zaslužni su, u najvećoj mjeri, bosanskohercegovački branioci i njihov vrhovni komandant Alija Izetbegović. Tu historijsku činjenicu nikada niko neće moći osporiti”, rekao je Džaferović, te nastavio:

“Bosna i Hercegovina je danas cjelovita i odbranjena. I večerašnja svečanost je prilika da zajednički pokažemo da je više onih koji ovu zemlju vole i poštuju, i koji su spremni da sačuvaju njenu državnost i suverenitet, da brane demokratske vrijednosti i ravnopravnost svih njenih građana. Nažalost, ideologije koje su krajem prošloga stoljeća dovele do krvoprolića na prostorima bivše Jugoslavije, nisu u potpunosti poražene. I toga trebamo biti svjesni. Bitka između onih koji nastoje očuvati pluralistički karakter i tolerantni duh bosanskohercegovačkog društva i onih koji izazivaju, raspiruju i produbljuju kulturne, etničke i vjerske razdore, nije završena”.

Pokušaji osporavanja suvereniteta i nepoštivanja Ustava, zakona i institucija Bosne i Hercegovine neodgovorno gase sve učinjene napore da se Bosna i Hercegovina okrene socijalnim pitanjima i napretku. Tu, dodao je Džaferović, posebno treba istaći sve učestalije i agresivnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca te njihovo sramno nagrađivanje od legalnih državnih institucija u entitetu Republika Srpska, na očigled domaće i međunarodne javnosti.

“Propusti da se ponište posljedice neopisivih zločina koji su pokidali naše društvo, da se o njima kaže puna istina, zasigurno bi došli kao nagrada onima koji su ih počinili, te bismo istovremeno poslali opasnu poruku: da se zločini u konačnici isplate. Zbog takvih propusta koji prijete da naruše pozitivne procese u Bosni i Hercegovini, sa ovog mjesta, i u ovom posebnom danu, želim još jednom upozoriti na njihov pogubni uticaj i na hitnost i neophodnost donošenja zakona koji bi to trajno zaustavio”, rekao je Džaferović, napominjući kako ovdje naročito misli na zakon o zabrani negiranja genocida.

“Demokratska izgradnja naše države je proces koji traje, ali je to nesumnjivo jedini proces koji može budućim generacijama osigurati život u prosperitetnoj i stabilnoj Bosni i Hercegovini. Jedina zajednička budućnost koja je ostvariva je ona koja je prihvatljiva svim dobronamjernim ljudima u ovoj zemlji. Takvu budućnost gradićemo svim snagama, jer to je dug koji imamo prema budućim generacijama”, zaključio je Džaferović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button