Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Banja Luka: Ferhadija dobila hafiza za imama

Banja Luka: Ferhadija dobila hafiza za imama

Kada je u pitanju vjerski život u Medžlisu IZ Banja Luka radi 11 imama, te još desetero uposlenika u ostalim službama.

Odnedavno je Ferhadija pored prvog imama Mersudin-ef. Hodžića dobila hafiza Muamer-ef. Okanovića koji je vrijedno pojačanje. Svršenik je Behram-begove medrese i Fakulteta u Jordanu. Također pored deset redovnih angažiran je i jedan honorarni imam koji dva puta sedmično ide u Mahovljane da u tamošnjem džematu klanja akšam i jaciju. Također, osim Ferhadije u još sedam džemata se klanja beš-vakat. Kao i u drugim mjestima entiteta RS i u Banjoj Luci postoji problem kadrovske prirode. Samo trojica imama su završili Fakultet islamskih nauka, jedan je završio Islamski pedagoški fakultet, a ostali su vanredni studenti u procesu doškolovavanja.

“Medžlis je osnivač vrtića “Pahuljica” u kome rade tri odgajateljice, a prosječno tu boravi do 30 polaznika. Vrtić je registriran kao predškolska ustanova, a posebnost ovog vrtića je halal ishrana. Nijedan artikal koji ide za serviranje obroka nije bez halal certifikata,” govori o vjerskom životu glavni imam Spahić i kreće od vrtića kojem smo otišli u posjetu i tamo zatekli razdraganu djecu koja su tek završila sa časom engleskog jezika.

Dakle, pored vjerskih sadržaja djeca od malih nogu uče engleski, a najveća blagodat jeste da se druže i da su u stalnoj brizi vrijednih odgajateljica. Mektepska nastava i vjeronauka u školama izvode se po planu Rijaseta, a iz Medžlisa IZ Banja Luka naglašavaju kako u narednom periodu intenzivnije rade na poboljšanju uslova u mektebima pri čemu su uveli određene novine. “Naprimjer, za grad smo koncentrirali sve mektebe na jednom mjestu. Tu imamo tri učionice i stalno je angažirano dvoje ili troje muallima, a po potrebi i više. To se pokazalo pratkičnim jer imamo jednu grupu za izvođenje mektepske nastave koja se odvija u džamiji Gazanferiji. Svake godine za djecu organiziramo ekskurzije, a polaznici mekteba svaki dan imaju besplatan obrok,” pojašnjava Spahić.

Cijeli tekst u printanom izdanju.

Preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com