Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Tarih TVSA: Priča o Isa-begu Ishakoviću

Tarih TVSA: Priča o Isa-begu Ishakoviću

Sredinom 15. stoljeća Isa-beg Ishaković udario je temelje jednog sasvim novog grada, čiji razvoj u kontinuitetu teče do danas, pa se zbog toga Isa-beg Ishaković s pravom smatra njegovim osnivačem.

Upravo je najstariji izvor za proučavanje Sarajeva Vakufnama Isa-bega Ishakovića iz 1462. godine, koja se uzima i kao godina osnivanja Sarajeva i najstarija je vakufnama na tlu BiH.

Isa-beg je započeo sa formiranjem grada na prostoru između Bentbaše i Baščaršije.

Isa-beg Ishaković je uz Gazi Husrev-bega jedan od glavnih vakifa koji su gradili objekte na Baščaršiji – osnivač Sarajeva izgradio je veliki han (danas Kolobara), javno kupatilo pored Careve džamije, mlinove na Bentbaši… Isa-beg Ishaković je 1457. godine podigao i mesdžid, kojeg je poklonio sultanu Mehmedu II Fatihu, a od kojega je kasnije nastala Careva džamija.

Ne zna se pouzdano gdje je Isa-beg Ishaković sahranjen, ali se pretpostavlja da se njegov mezar nalazi iza mihraba u haremu Careve džamije gdje je smješten jedan visoki nišan bez natpisa.

Od aprila 2016.  godine djeluje Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa beg Ishaković koje ima za cilj promociju lika i djela Isa bega Ishakovića.

O aktivnostima ovog udruženja možete više pročitati ovdje.

Pratite TVSA na Facebook-u i Youtube.

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top