Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Aparthejd se u Stocu nastavlja

Aparthejd se u Stocu nastavlja

HDZ BiH Stolac političkim djelovanjem vrlo tanke većine želi umanjiti značaj i položaj nehrvata u općini Stolac, a time uskratiti pravo u jednakom učestvovanju u donošenju odluka i raspodjeli budžeta.

Naime na konstituirajućoj sjednici održanoj 23.03.2017. godine HDZ, HSP i nezavisni kandidat Vidoje Maslać su nezakonito izabrali dopredsjednika Općinskog vijeća.  Predsjednik Općinskog vijeća nije izabran iz razloga što HDZ BiH Stolac ne želi da postigne sporazum sa Inicijativom za Stolac kojim bi se uklonile nefunkcionalne i diskriminirajuće Statuta i Poslovnika o radu Općine Stolac. Između zahtjeva da se sva prava ostvaruju po procentu osvojenih glasova (Inicijativa za Stolac 41%) tražimo da se konačno profesionalizira pozicija predsjedavajuće OV Stolac kako bi predsjedavajući zaista mogao biti u službi građana.

Naravno, HDZ BiH je kao i nebrojeno puta do sada nastavio političkom silom ignorisati zahtjeve izabranih predstavnika povratnika, Stočana koji su u ratu protjerani, ubijani i mučeni, a poslije rata već 20 godina ponižavani. Tako su već dan poslije naložili nelegalno izabranom dopredsjedniku iz HDZ-a BiH da sazove narednu sjednicu, pozivajući se na članak Poslovnika o radu koji mu to dozvoljava kada je predsjednik odsutan i spriječen, što u konkretnom primjeru nije slučaj.

Na prvoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 30.03.2017. godine glasovima HDZ-a, HSP-a i nevisnog vijećnika Vidoja Maslaća usvojen je Budžet za 2017. godinu, iako čak nije bilo ni javne rasprave o budžetu, a sa vijećnicima Inicijative za Stolac se uopšte nije razgovaralo o budžetu.

Vijećnici Inicijative za Stolac nisu iskoristili svoje pravo glasa ni za jednu odluku, smatrajući da Općinsko vijeće nelegalno funkcioniše iz razloga jer nije u potpunosti konstituisano, te su najavili da će po ovom pitanju podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH.

Vijećnici Inicijative za Stolac u Općinskom vijeću Stolac neće glasanjem učestvovati u radu OV-a sve dok načelnik Stjepan Bošković, koji predvodi HDZ-ovu većinu,  konkretnim, jasnim i nedvosmislenom koracima ne iskaže opredijeljenost za ukidanjem diskriminatorskog odnosa prema Bošnjacima, kao i ostalim građanima, općine Stolac.

Ne pristajemo na beskonačno odlaganje rješavanja životnih pitanja koji već decenijama opterećuju naše građane!

Vijećnici inicijative za Stolac će u potpunosti učestvovati u OV Stolac samo ukoliko ovo tijelo bude donosilo odluke koje su na dobrobit svih građana, kojim se omogućuje jednakopravnost u pristupu javnim službama, budžetskim sredstvima i drugim resursima općine.

Od načelnika općine i HDZ BiH Stolac, koja ima većinu u  Općinskom vijeću, zahtijevamo postizanje političkog dogovora i potpisivanje dokumenta o uspostavljanju jednakopravnosti i proporcionalne zastupljenosti Bošnjaka, kao i ostalih građana, u općini Stolac, sa precizno utvrđenom dinamikom realizacije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top