Sportske novosti

Anketa L’Equipea: Alžirac Rais M’Bolhi izabran za najboljeg golmana Svjetskog prvenstva!

Piše: Nedim Botić 

Rais M’Bolhi, golman alžirske reprezentacije, je prema istraživanju čuvenih francuskih sportskih novina L’Equipe proglašen za najboljeg golmana Svjetskog prvenstva u Brazilu! 

U žestokoj konkurenciji Neuera, Navasa, Ochoe, Julio Cesara i Enyeame, Rais M’Bolhi je osvojio čak 66% posto od ukupno 240 hiljada glasova čitalaca i sportskih novinara. Drugo mjesto s 16%  je pripalo Guillermu Ochoi iz Meksika, a treće s 6% Manuelu Neueru iz Njemačke.

Sličnu anketu je proveo i britanski Mirror. Prema njenim rezultatima Bolhiju je pripalo drugo mjesto s 23% glasova, a Ochoi prvo mjesto s 69% glasova.

Rais M’Bolhi je u utakmici osmine finala protiv Njemačke imao čak 11 uspješnih intervencija, te je zasluženo proglašen za igrača utakmice. Zanimljivo je da je baš u toj utakmici postio, i da je iftario jedući hurme na poluvremenu.

Biografija:

Adi Raïs Cobos Adrien M’Bolhi (rođen 25.4.1986.), je rođen u Parizu. Otac mu je porijeklom iz Konga, a majka iz Alžira. Roditelji su se rano razveli, te je Rais odrastao pored majke.

Prve fudbalske korake je načinio u klubu RCF Paris, a potom u Olympique de Marseilleu. Od 2006. godine odlazi u Grčku, u kojoj provodi par godina nastupajući za Ethnikos, Panetolikos i Gammu Ethniki. 2008. je odigrao 22 utakmice za japanski tim  F.C. Ryūkyū, a potom potpisuje dvogodišnji ugovor s Slavijom iz Sofije. 2010. je pozajmljen timu CSKA iz Sofije, a 2011. potpisuje ugovor s ruskim timom Krylia Sovetov iz Samare. U ljeto 2013. se ponovo vraća u tim CSKA iz Sofije, za koje i danas nastupa.

Od reprezentativnih selekcija Rais je nastupao za francuske omladinske selekcije U-17 i U-18, a debitantski nastup u dresu Alžira je imao 2010. u utakmici protiv Irske.

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button