Vijesti iz svijeta

Genocidno naslijeđe Evrope: Macron spreman vratiti lobanje Alžiraca

Francuski predsjednik istakao da odbija biti talac bolne prošlosti između Pariza i njegove bivše kolonije Alžira.

Emmanuel Macron je otišao u svoju prvu posjetu od kada je francuski predsjednik u Alžir, kamo je došao kao prijatelj i odbija biti talac bolne prošlosti između Pariza i njegove bivše kolonije.

Macron želi riješiti jedan od povijesnih sporova između dviju zemalja i rekao da je spreman da Francuska vrati lubanje alžirskih pobunjenika koje je u XIX stoljeću ubila francuska vojska i koje se čuvaju u pariškom Musee de l’Homme.

“Želim oživjeti odnose između naših zemalja radom na uspomenama i da se donese odluka o povratu lubanja”, rekao je u govoru za stranicu TSA, prenosi Hina.

“Imamo posebnu historiju, ne bi o tome trebalo biti tabua”, ranije je objasnio francuski predsjednik jednom mladom Alžircu na ulici u centru glavnog grada, gdje se prošetao sredinom dana.

“Želim Francusku koja će biti uz Alžir, Francusku koja će pomoći u izgradnji budućnosti te velike zemlje i pomoći mladima da uspiju. To je stranica budućnosti koju otvaram s tom novom generacijom”, dodao je.

Susret s Bouteflikom

Macron se zatim sastao s alžirskim predsjednikom Abdelazizom Bouteflikom (80). Bouteflika je 2013. pretrpio moždani udar i rijetko se pojavljuje u javnosti, obično na snimcima i fotografijama susreta s gostujućim državnicima.

Novinari nisu imali pristup tom susretu. Fotografija koju je objavila alžirska državna agencija APS prikazuje dvojicu čelnika dok sjede i razgovaraju.

“Razgovarali smo o međunarodnim temama i odluci američkog predsjednika Trumpa o priznanju Jerusalema glavnim gradom Izraela, o rješenju krize u Libiji, borbi protiv terorizma”, rekao je Macron u kratkoj izjavi nakon susreta.

Tokom njegovog prethodnog boravka u Alžiru tokom francuske izborne kampanje Macron (39), prvi predsjednik V. Republike rođen nakon Alžirskog rata (1954-1962) je kolonizaciju nazvao “zločinom protiv čovječnosti”, što ovaj put nije ponovio.

Al Jazeera

Povezani članci

Back to top button