Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Akcija “Mi nismo same” u Zenici: Izjednačiti naknade porodiljama u svim kantonima

Akcija “Mi nismo same” u Zenici: Izjednačiti naknade porodiljama u svim kantonima

Organizatori su željeli ukazati na neravnopravnost u visini naknade za porodilje iz drugih kantona Federacije Bosne i Hercegovine te je pokrenuta online peticija za donošenje zakona kojim bi se visina porodiljske naknade u svim kantonima izjednačila  Centar za pravnu pomoć ženama Zenica organizovao je danas susret “Mi nismo same” čiji je cilj da ukaže na neravnopravnost među porodiljama u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova nevladina organizacija iz Zenice pozvala je na razgovor sve zainteresovane žene, porodilje i majke da iskoriste ovu priliku i razgovaraju o pravima porodilja kao i naknadama za porodilje. Ovoj akciji pridružila se nekolicina porodilja kao i žena koje su željele da saznaju više o ovom problemu.

Organizatori su željeli ukazati na neravnopravnost u visini naknade za porodilje iz drugih kantona Federacije Bosne i Hercegovine te je pokrenuta online peticija za donošenje zakona kojim bi se visina porodiljske naknade u svim kantonima izjednačila.

Amra Bećirović, pravnica u Centru za pravnu pomoč ženama Zenica rekla je kako je ova akcija pokrenuta u Federaciji Bosne i Hercegovine na Dan žena, 8. mart.

“Danas na 8. mart okupili smo se zajedno sa aktivisticima i drugim ženama kako bismo glasno rekle da mi nismo same, misleći na porodilje. Danas počinje kampanja nediskriminacije porodilja pod nazivom ‘Mi nismo same’ koju organiziraju Udruženje Žene ženama iz Sarajeva, a mi smo se priključili kampanji. Ovdje smo da dignemo glas u ime svih porodilja koje su na svojevrstan način diskriminirane, s obzirom da naknade za porodilje nisu izjednačene. Razlikuju se ukoliko su porodilje zaposlene ili nezaposlene, a razlikuje se i po kantonima, ovisno kako je definirano u zakonima”, rekla je Bećirović.

U ZDK svim zaposlenim porodiljama se isplaćuje naknada fluidno, dok nezaposlene porodilje imaju problem sa fiksnim iznosom od 150 KM koji im se isplaćuje, a za to se često ne obezbijede sredstva na vrijeme.

Dunja Tucaković je jedna od porodilja koja je podržala današnju akciju.

“Porodiljske naknade su jako male ako ih porodilja uopće i ostvari. Pojedine porodilje nemaju pravo na naknadu iako su nezaposlene jer naknada ovisi i o prihodima koje ostvaruje njen suprug. Nisam dobila naknadu iako ne živim ni u bračnoj ni u vanbračnoj zajednici, jer su mi u Centru za socijalni rad rekli kako su od kantona usmeno dobili naredbu da ukoliko otac prizna dijete, da se mora donijeti i njegova dokumentacija prilikom podnošenja zahtijeva”, rekla je Tucaković.

Predala je i tužbu Kantonalnom sudu u Zenici dodavši kako su naknade koje porodilje ostvare mizerne, objasnivši kako novac koji se uplaćuje ne može biti dovoljan za ishranu beba i majki nakon šest mjeseci.

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević razgovarao je s porodiljama i aktivisticama.

“Vlada Zeničko-dobojskog kantona je svjesna da Zakon o socijalnoj zaštiti tretira porodilje u smislu kakav je cilj društva i demografske politike. Mislim da treba to izmjestiti iz socijalne zaštite i vlada smo koja podržava politiku jednakih prava i jednog zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine za sve porodilje. Mi smo u tom smislu dali prioritet za isplatu naknada za porodilje, a usvojena je i izmjena zakona kojim podstičemo majke koje rode blizance ili treće dijete u smislu porodiljskog odsustva, a nastojimo i da podržimo finansijski i na druge načine”, rekao je Galijašević, nakon čega je sa predstavnicama Centra za pravnu pomoć ženama Zenica organizovao kratki sastanak na ovu temu.

Aktivistice i volonterke Centra za pravnu pomoć ženama Zenica posjetit će i porodiljski odjel u Kantonalnoj bolnici u Zenici kako bi za Dan žena obradovale simboličnim poklonima porodilje koje se tamo nalaze.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top