Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Akademije u medresama u Travniku i Cazinu

Nakon tradicionalnog defilea ulicom Bosanskom, kojim je 87 maturanata Elči Ibrahim-pašine medrese simbolično najavilo kraj svog školovanja u ovoj značajnoj bh. školskoj ustanovi, u subotu 14. aprila tekuće godine je u atriju održana svečana akademija.

Akademije u medresama u Travniku i Cazinu

„Elči Ibrahim-pašina medresa sa svojim odgajateljima i profesorima već stotinama godina baštini odgoj i obrazovanje koji se temelji na tradiciji bh. muslimana“, kazao je direktor Elči Ibrahim-pašine medrese, Dževdet Šošić, te dodao da nema uzvišenijeg cilja od podučavanja i pripremanja mladalačkog duha za zadatke koje im život donosi.

Šošić je također naglasio da su medrese danas oaze smiraja, utočišta za one koji žele svoju mladost provesti na pravi način i mjesta koje u ovakvom okruženju moralne dekadence i izokrenutih društvenih načela mogu ponuditi mladom čovjeku izlaz, te dodao da se rezultati rada Elči Ibrahim-pašine medrese manifestiraju kroz uspješne pojedince koji su lideri u svojim zajednicama.

Ovom prilikom premijer Vlade SBK/KSB, Tahir Lendo je istaknuo da je trenutno Elči Ibrahim-pašina medresa najbolja i najkvalitetnija obrazovno-odgojna institucija na području Srednjobosanskog kantona, te da je za to zaslužan kompletan kolektiv ove srednjoškolske ustanove u koju su nesebično svi zajendno utkali znanje, iskustvo i umijeće da bude danas vodeća na ovom području, te dodao:

„Sav uložen trud i rad prepoznala je i Vlada SBK/KSB i mi težimo da status ove srednjoškolske ustanove potvrdimo kroz opći interes odgojno-obrazovne institicije u ovom Kantonu, te ćemo se svakako im i iz vlasti truditi da im damo određeni vjetar u leđa “.

Travnički muftija, prof.dr. Ahmed ef. Adilović koji je od samog reaktiviranja Elči Ibrahim-pašine medrese nesebično učestvovao u radu i napretku ove srednjoškolske ustanove je kazao da ova medresa oko 300. godina čini svoju misiju, odgaja omladinu, što je jedan od najvažnijih zadataka u životu, te dodao da je upravo zato njena misija veoma važna, a rezulati značajni.

„Mi smo narod koji se nalazi na razmeđu civilizacija, kultura, na razmeđu raznih interesa i svjetskih sila i nije baš lako opstati ovdje na ovom parčetu zemaljske kugle, te zbog toga i imamo brojne izazove. Ko će ako neće, ovakve generacije biti svjesne svih tih izazova i stuacije u kojoj se nalazimo i adekvatno odgovoriti na to“, kazao je Adilović.

Prvi put na svečanoj akademiji Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku je danas bio izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, mostarski muftija Salem ef. Dedović, koji je ovom prilikom naglasio da anašnji događaj nije uobičajen, te da je ovo važan kulturno-društveni događaj grada, kantona, ali i mnogo dalje.

„Bosanske medrese su centri duhovnosti kulture,važni obrazovni i razvojni centri koji u ovom vremenu čuvaju ono na čemu se temelji budućnost ove zemlje. Volio bih kada bi i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona sa jednog ovakvog događaja poslao poruku kakvu je danas posalo vaš premijer“ , kazao je Dedović.

Uz prigodan kulturno-vjerski program ovom prilikom proglašeni su najbolji učenici, učenici generacije, a ovo priznanje pripalo je Hadži Otuzbiru i Emini Maglić.

Svečanost u Cazinskoj medresi

U subotu, 14. aprila 2018. godine Medresa „Džemaludin Čaušević“ u Cazinu je svečanom akademijom u prepunoj sportskoj dvorani Medrese ispratila 78. generaciju maturanata i 23. generaciju maturantica

Direktor, prof. Enes Ljubijankić je čestitao maturantima i njihovim roditeljima uz poruku da nikad ne zaborave ko su i šta su. Da ne zaborave da su učenici medrese i da su primjer svima te je dodao da svoje znanje i vrijednosti koje su stekli u medresanskim klupama koriste na najbolji mogući način u svom životu. Muftija bihaćki Hasan ef. Makić je također uputio čestitke učenicima i njihovim roditeljima te je istakao da svi roditelji žele da svoju djecu odgoje na najbolji mogući način, a medresa je najbolje mjesto gdje se to može postići. U svom obraćanju Muftija je skrenuo pažnju svim roditeljima da njihov izbor za školovanje djece bude medresa jer se ovdje odgaja i uči po načelima naše vjere Islama.

Razrednici prof. Mehmed Mašić, prof. Elmir Mehmedović i prof. Memnuna Dervić su izvršili prozivku maturanata i maturantica, dok su najboljima uručene nagrade. Učenica ove generacije proglašena je Sumeja Veladžić a najbolji od učenika je Harun Jušić.. Kao izaslanik Reisul-uleme mr. Husein-ef. Kavazovića, prisutnima se obratio Osman ef. Kozlić, banjalučki muftija, koji je čestitao maturantima i zaželio im da budu onakvi kako i dolikuje a to jest najbolji.

Čestitamo maturantima i maturanticama na uspješno završenom periodu obrazovanja. Svečani defile koji se tradicionalno obilježava svake godine uobičajen je nekoliko dana prije same svečane akademije. Oduševljeni Cazinjani su pratili mladost kako ponosno i smjelo korača novim stazama života koje ako Bog da vode u bolje sutra.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com