Vijesti iz zemlje

Počinje sanacija kuće Nurije Pozderca u Cazinu

- Tri generacije porodice su se smjenjivale u njoj i svaka je generacija imala bar jednu značajnu historijsku ličnost od Ahmet Age Pozderca pa do Nurije Pozderca, narodnog heroja. U ovoj je kući boravio i Josip Broz Tito, rekao je Ermin Beganović, direktor Centra za kulturu i turizam Grada Cazina

Više od 200.000 konvertibilnih maraka (KM) Grad Cazin uložit će u vanjsku sanaciju rodne kuće Nurije Pozderca, a što će prvenstveno podrazumijevati promjenu krova kako bi se zaštitila od daljeg propadanja, nakon čega se može planirati i sanacija unutrašnjeg dijela koji je sada u prilično lošem stanju, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Imamo predviđeno oko 200.000 maraka i već ćemo u narednoj godini planrati dodatna sredstva kad krenemo u radove, da ne bismo imali zastoja. S obzirom na to da je riječ o objektu koji je nacionalni spomenik sama administrativna procedura je trajala duže, ali je završena i spremni smo da krenemo sa tenderima, i što prije i sa radovima“, kaže Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, grada na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Kuća je sagrađena 1819. godine i rijetki je primjerak begovske kuće u ovim krajevima.

“Svojom arhitekturom govori o jednom vremenu i u njoj je rođen naš poznati Cazinjanin, na nama je obaveza da joj građevinskim radovima produžimo vijek i da je ostavimo budućim generacijama“, ističe Ogrešević.

Prema riječima Ermina Beganovića, direktora Centra za kulturu i turizam Grada Cazina, kuća ima ogromnu vrijednost ne samo za Cazin nego i cijelu državu.

“Tri generacije porodice su se smjenjivale u njoj i svaka je generacija imala bar jednu značajnu historijsku ličnost od Ahmet Age Pozderca pa do Nurije Pozderca, narodnog heroja. U ovoj je kući boravio i Josip Broz Tito i to je samo jedna od anegdota koje krije ova kuća“ objašnjava Beganović.

Zbog kulturno-historijskog značaja, ova će kuća biti uključena u turističke rute Cazina.

“Ovaj objekt je bio uključen u mini turu koju prezentiramo turistima, uz razgledanje Starog grada Cazina i kuće Ibre Alagića, koja je primjerak kuće iz osmanskog perioda koja je pripadala radničkoj porodici. Naravno ide i ova, autohtona begovska kuća. Jako su blizu i mogu biti u jednoj turističkoj ponudi ovog grada“, kaže Beganović.

Cazin je bogat starim građevinama i kulturnim spomenicima koje su nadležni u obavezi sačuvati i od propadanja i od zaborava.

“Mi intenzivno radimo na mapiranju objekata iz osmanskog perioda u mjesnim zajednicama, i uložit ćemo sredstva da to stavimo pod nazdor države i grada da sačuvamo te bisere arhitekture, naslijeđe naših predaka i da u tome uživamo“ naglašava Ogrešević.

Dosta se toga uradilo i na uređenju Starog grada Cazin, a u toku je procedura nabavke dozvola za sanaciju Fon Berksovog dijela dvorca Starog grada Ostrožac.

Nurija Pozderac rođen je u Cazinu 15. januara 1892. godine, a preminuo je u okolini Tjentišta 12. juna 1943. od posljedica ranjavanja u borbama sa neprijateljskim njemačkim snagama. Bio je učitelj i političar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i potpredsjednik Izvršnog odbora Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

Akos.ba

Povezani članci