Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ahmed Hrustanović: Kako sam naučio ko su četnici u Srebrenici

Ahmed Hrustanović: Kako sam naučio ko su četnici u Srebrenici

Roditelji bošnjačke djece jednosatnim bojkotom nastave izrazili su zabrinutost, između ostalog, zbog posljednjih događanja u Osnovnoj školi u Srebrenici, gdje su slavljeni četnici, tu gdje je bio genocid. Isti ti roditelji već godinama upozoravaju na sistemsku diskriminaciju njihove djece u školi u Srebrenici. Prošle godine u ova doba gotovo isti zahtjevi upućeni su prema školskoj upravi i svim institucijama u Bosni i Hercegovini i entitetu Republika Srpska. Uzalud.

Roditelji traže sigunost za svoju djecu jer su s razlogom zabrinuti. U školi se počelo s veličanjem istog onog nacionalizma zbog kojeg je genocid počinjen. Strah i zabrinutost roditelja pokazali su se na protestu, na koji su došli gotovo svi roditelji iz centralne i područnih škola. Oni koji su bili spriječeni doći poslali su poruke da su i oni uz njih šta god većina odluči.

Roditelji traže nesmetano funkcioniranje Savjeta roditelja, na kojem je prije više od godinu izabran Mirnes Zahirović kao predsjednik, a da otad uprava škole nije sazvala nijedan sastanak Savjeta.

Slike Karadžića i Njegoša

Roditelji traže da se poštuje Zakon o zastavama Bosne i Hercegovine, da pored entitetske stoji i državna. Traže, također, da se poštuje odluka o nacionalnoj grupi predmeta jer te predmete sada predaju nastavnici koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Godinama se traži od uprave škole da se svoj djeci nude isti uvjeti, da se svako dijete osjeća lijepo u školi. Činjenica je da se bošnjačka djeca ne osjećaju lijepo u svojoj školi, gdje ih na hodniku dočekaju ogromne slike Karadžića i Njegoša.

Više na portalu Al Jazeere Balkans.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top