Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ah ti omladinski iftari u Istiklal džamiji…

Ah ti omladinski iftari u Istiklal džamiji…

I još jedna prelijepa ramaznska noć, i još jedan iftar u našem kako mi volimo reći Istiklalu

Ta posebna džamija, inače najveća džamija u domovini svakog ramazana je mjesto poruke i pouke, mira i ljubavi, druženja i razgovora. Taj posebni mlađahni efendija Abdulgafar Velić priredio je svojoj omladini još jednu priliku za međusobno upoznavanje, razgovor, slušanje prelijepih ilahija i pametnih vazova, još jedna prilika za relaksaciju psihe i tijela, još jedan omladinski iftar.

Zakuhalo se u 19:00 kada smo zapalili drva za roštilj i počeli peći prave bosanske čevape i sudžukice. Jedan po jedan omladinac je pristizao, svi su imali svoje zadatke i to sve s ciljem da dočekamo naše omladince iz bratskog džemata Bare – Šip na čelu s Miralem ef. Babajićem.

Do iftarskog vremena sve je bilo spremno, stotine čevapa i sudžukica je čekalo da bude pojedeno. Naši gosti su polako pristizali, a mi smo užurbano sve pripreme privodili kraju. Vrijeme iftara, lijepa i pametna mladost, dočekala je sa osmjehom na licu, prekidajući post i moleći se Allahu dž.š. Žamor, priča, smijeh, čevapi, sudžikice, somuni, hurmašice, baklava, lijepe sestre i lijepa braća, pametni i pažljivi imami i govornici, pa šta više tražiti od Uzvišenog Allaha dž.š., nije li nas počastio i više nego što zaslužujemo. Tako nakon jela i akšam namaza naš plemeniti efendija Abdulgafar Velić nas je počastio svojim vazom, isto kao i efendija Miralem Babajić, a posebno na kraju su sve začinile sestre iz hora Šapat Srca svojim prelijepim glasovima. Sav taj doživljaj vjere, mira, duhovnog zadovoljstva i spokoja, jako je teško prenjeti na papir, to se jednostavno mora doživjeti. To je ta Istiklal džamija.

Drage džematlije i džemati u domovini i dijaspori, družite se, organizujte iftare za mlade i djecu, razgovarajte, zikrite, preneste poruku i pouku baš kao što mi to radimo u Istiklal džamiji. Nije potrebno puno, potreban je nijet i volja, ostalo prepustite Allahu dž.š. Dio atmosfere pogledajte u fotogaleriji.

Za Akos.ba priredio: Kenan Vranjkovina

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top