Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Džamija Istiklal: Iftar za naše drage nene i dede

Džamija Istiklal: Iftar za naše drage nene i dede

Još jedan iftar u Istiklal džamiji, ovaj put iftar je bio organizovan za naše drage nene i dede, ali i mi mladi smo bili tu, rame uz rame s njima

Džematlije su polako pristizale i sjedale za sofru koja je već bila pripremljena za njih. Iftar za naše dede i nene, ideju našeg inovativnog efendije Abudlgafara Velića upriličio je haždija Nazif Sejfić.

Inače hadžija Nazif Sejfić ima 90 godina i redovan je džematlija skoro svakog namza u Istiklal džamiji, odlično i melodično uči časni Kuran i jako je koristan džematu Istiklal džamije. Hadžija Nazif Sejfić najredovniji je džematlija Istiqlal džamije. Više od osamdeset godina klanja beš vakat namaz. Svako jutro je prvi na sabah namazu u džamiji. Uvijek klanja s desne strane imama. Uvijek je ispomoć imamu. Nikada ga niko nije čuo da je izgovorio neku ružnu riječ. Nikada se nije s nekim zamjerio i naljutio. Jedan je od rijetkih naših džematlija koji bolje i brže čita arebicu od latinice. Hadžija Nafiz Sejfić nas je zaista počastio prelijepim iftarom, da mu Allah dž.š. ukabili ovo dobro djelo.

Naše drage nene i dede su večeras zaista uživale u iftaru kroz razgovor i degustaciju prelijepih bosanskih jela. Također i mi mladi i dječica iz džemata su dali poseban doprinos večerašnjem iftaru. Spoj mladosti, starosti, smjeha, iskustva i neiskustva, sve na jednom mjestu i to sve u prizemlju najveće džamije u Bosni i Hercegovini. Osjećaji opet pomiješani, sreća i ljepota, užitak, zadovoljna duša i tijelo, šta više tražiti od Uzvišenog Allaha dž.š.

Dar svima nama je bio i govor uvaženog profesora Bilala Hasanovića. Prof. Bilal Hasanović je autor knjige po imenu Ilmihal, iz koje je  stotine hiljada djece naučile prve i osnovne stvari iz naše prelijepe vjere Islama. Poštovani vjernici koji ste u mogućnosti uraditi nešto slično, nemojte se okljevati, slijedite primjere dobrih i poštenih vjernika, priređujte iftare i zbližavajte ljude, a Allah će to nagraditi.

Za Akos.ba priredio: Kenan Vranjkovina

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com