Rekreacija

Sami napravite otkačeni plastelin za svoje dijete!

Plastelin je jedna od najomiljenijih dječjih igračaka i jedna od igračaka koja nikad ne izlazi iz mode i s dobrim razlogom. Plastelin je zabavan, kreativan, razvija dječju motoriku i maštu i može se koristiti uvijek iznova. Iako plastelin nije skup, vi ga možete sami napraviti sami za još manje novca, a i izrada samog plastelina za klince će biti pravi doživljaj – gotovo jednako zabavno kao i igra sa završnim produktom!

Dodatni bonus je što je plastelin iz kućne radinosti potpuno netoksičan i neštetan za vaše dijete. Međutim, kako je za recept potrebna relativno velika količina soli, svejedno pripazite da ga dijete ne pojede.

Recept za izradu plastelina: 

Izrada plastelin-tijesta vrlo jednostavna i brza. Za početak su vam potrebni:

  • 1 šoljica vode
  •  1 šoljica glatkog brašna
  •  1/2 šoljice soli
  •  2 kašike vinske ili tartarne kiseline (cream of tartar) – može se naći u prodavaonicama zdrave hrane ili poljoprivrednoj ljekarni (ima i u bolje opremljenim DM-ima), daje elastičnost smjesi (možemo je zamijeniti limunskom kiselinom ili praškom za pecivo, ali preporučamo da potražite orginal)
  •  2 kašike biljnog ulja
  •  Boje za hranu po izboru

Kako biste napravili plastelin potreban vam je i lonac (najbolje metalni), i u njemu pomiješajte brašno, sol i kiselinu. Suhoj mješavini polako dodajte vodu i miješajte  sve dok ne dobijete glatku konzistenciju. Tada dodajte ulje i stalno miješajte smjesu. Isto kad i ulje možete i dodati boju, ako koristite samo jednu. No ako ih imate više – tijesto pripremite bez boje jer ćete to isto tijesto kasnije podijeliti i tad mu dodati boju.

Smjesu zatim stavite na srednje jaku vatru, i stalno miješajte. Ovjde malo pripazite jer ako nećete mješati dovoljno ili je temperatura prejaka tijesto bi moglo izgorjeti. Kada se smjesa počne odvajati od rubova londa, i skupi u sredini lonca, pomalo nalik pire krumpiru možete je maknuti s vatre i ostavite da se hladi dvadesetak minuta. Nakon hlađenja isprobajte imali li smjesa konzistenciju plastelina. (Ako nema – jednostavno je vratite na štednjak i kratko kuhajte stalno miješajući.)

Nakon toga je plastelin spreman za bojenje. Radnu površinu zaštitite nekom plastikom – na kojoj ćete moći valjati tijesto. Isto tako uzmite i plastične rukavice kojima ćete mijesiti „tijesto“. Smjesu prebacite na radnu površinu i mijesite je dok ne postane glatka, tad je podijelite u nekoliko loptica  – onoliko koliko imate boja.

Izbušite rupu u sredini i kapnite u nju koncentriranu boju. Zatvorite rupu i opet počnite mijesiti. Ako dodate manje boje plastelin će imati pastelnu svjetliju nijansu, ako dodate više – intenzivniju i tamniju boju. Smjesi možet dodati i šljokice ili nekoliko kapi eteričnog ulja, za bolji miris. Iako će vam možda za vrijeme mjesenja plastelina – boja ostajati po podlozi  – ne brinite – jednom kada se promiješa sa smjesom neće ostavljati fleke.

            


Što s tim plastelinom?

Vaš domaći plastelin odmah je spreman za igru, a nakon korištenja spremite ga u hermetički zatvorene posudice ili vrećice, te pohranite na suhom i hladnom mjestu (može i u frižider, ali ne morate). A kada se plastelin „potroši“ lako možete izraditi novi, u novim bojama i mirisima.

Vaše dijete od plastelina može izrađivati sve i svašta, od figurida, posudica, svijećnjaka, nakita… Samo nebo je granica mašti vaše dijece. A ako poželite ovjekovječiti neku od kreacija – plastelin možete i ispeći (ali na niskoj temperaturi).

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button