Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Poruka roditeljima: Skinite “pomoćne točkiće” sa života svoje djece

Poruka roditeljima: Skinite “pomoćne točkiće” sa života svoje djece

Kada me, kao što se povremeno dešava, roditelji pitaju za savjet kako da promjene odnos između njih i njihove djece nabolje, bez oklijevanja im preporučujem ovo:

Prema New York Times u izdanju od 15. decembra 2006. Elena Del Don je najbolja košarkašica u državi “sa potencijalom da promjeni igru za žene onako kako je to Majkl Džordan učinio sa igrom za muškarce”.

O njoj vam, međutim, govorim zbog nečega što je učinila u uzrastu od tri godine.
Uzela je francuski ključ i bez ikakvih uputstava skinula pomoćne točkiće sa bicikla. S tri godine se oslobodila prokletstva djetinjstva, tog sjajnog njemačkog izuma. Oslobodila se štetnih pretpostavki o tome šta je moguće, a šta nije. Pokušajte da zamislite unutrašnje procese koji od trogodišnjaka traže sljedeće: detaljno posmatranje francuskih ključeva, strukture, procesa; planiranje koje se moralo dogoditi u tom biću starom hiljadu dana da uopšte smisli takav plan, a kamoli da ga sprovede.

Savremeno školovanje podanika

Kad me, kao što se povremeno dešava, roditelji pitaju za savjet kako da promijene odnos između njih i njihove djece nabolje, bez oklijevanja im preporučujem ovo:

Nemojte o njima razmišljati kao o djeci. Djetinjstvo postoji, ali završava se mnogo prije nego što mi to dopušamo. Počeo bih da se brinem ako bi moje dijete bilo primjetno djetinjasto nakon uzrasta od sedam godina, ili ako u uzrastu od dvanaest godina nemate posla sa mladim muškarcima i ženama željnim da odigraju svoje karte, gnušajući se pomoćnih točkića na bilo čemu, sposobnim da pješice obiđu London, pređu sto pedeset kilometara biciklom i daju svom okruženju dovoljno dodatne vrijednosti da imaju nezavisni prihod; ako se ovo ne dogodi, u nečemu ozbiljno griješite.

Već u uzrastu od sedam godina, nemojte prerađivati istinu o stvarima. Ako porodica ima prihod, djeca treba, do posljednje pare, da znaju koliki je i kako se troši. Prihvatite da su to ljudska bića sa istom osnovnom prirodom i sklonostima kakve vi imate; ono u čemu ste vi nadmoćni u smislu iskustva i zrelog razumijevanja, treba razmjenjivati za njihovu elastičnost, brzu inteligenciju, maštu, svježi uvid i žarku želju da postanu autonomni.

Ne kupujte proračunatu iluziju produženog djetinjstva. To je veliki tajni ključ moći – moći za vašu djecu ako preokrenete situaciju u odnosu na one koji njima upravljaju. A adolescencija je totalna prevara, čista kuhinja socijalnog inženjeringa koja je stvara jedva jedan vijek. Ona je paradoks koji stalno prijeti svojim razriješenjem, dok mladi lupaju po rešetkama školskog zatvora u koji smo ih stavili.

Autor:  John Taylor Gatto (15. 12. 1935) je američki pisac, čuven po tome što je triput dobio nagradu Učitelj godine grada New Yorka.

 Iz knjige: ORUŽJA ZA MASOVNO POUČAVANJE – Putovanje nastavnika kroz mračni svijet obaveznog školovanja, Algoritam, Zagreb

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top