Islamske teme

Med — pčelinji dar čovjeku

Pčele instiktivno proizvode med, ne samo za sebe, nego i za ljude. Činjenica je da pčele, kao i mnoga druga stvorenja na zemlji rade za čovjeka. Osim što je izvrstan prehrambeni artikl, jer je pun vitamina B, raznih minerala i antioksidansa, med je ujedno jedan od najstarijih poznatih lijekova koji se još uvijek koristi.

Općenito je poznato da je med fundamentalni izvor hrane za ljudsko tijelo, a ipak vrlo malo ljudi zna nešto o izvanrednim osobinama njegovog proizvođača, pčele. Kao što je poznato, nektar je izvor hrane za pčele, a on se zimi ne može naći. Iz ovog razloga pčele kombinuju nektar koji sakupe u toku ljeta sa naročitim sekretima svoga tijela, i proizvedu novu hranljivu supstancu, med, i skladište je za nadolazeće zimske mjesece. Važno je primjetiti da je količina meda kojeg uskladište pčele daleko veća od njihovih stvarnih potreba. Pitanje koje nam se nameće jeste čemu ovolika pretjerana proizvodnja, koja izgleda kao gubljenje vremena i energije? Odgovor na ovo pitanje nalazi se u ajetu, gdje kaže da je pčela tako “poučena” od svog Gospodara.

Pčele instiktivno proizvode med, ne samo za sebe, nego i za ljude. Činjenica je da pčele, kao i mnoga druga stvorenja na zemlji rade za čovjeka. Osim što je izvrstan prehrambeni artikl, jer je pun vitamina B, raznih minerala i antioksidansa, med je ujedno jedan od najstarijih poznatih lijekova koji se još uvijek koristi.

Dr. May Berenbaum, kaže: “Med se stoljećima koristio kod raznih zdravstvenih problema kao što su rane, opekline, mrena, čirevi i ogrebotine.”[1] CNN je u vezi s tim kako se odnedavno pokazuje sve veće zanimanje za ljekovita svojstva meda izvijestio: “Otkako su se u Drugom svjetskom ratu za tretiranje rana počeli koristiti antibiotički zavoji, med se više za to nije koristio. No nova istraživanja i sve veći broj bakterija otpornih na antibiotike naveli su liječnike da ponovno posegnu za tim tradicionalnim lijekom.” Naprimjer, provedena su ispitivanja koliko je med koristan pri liječenju opeklina i zapaženo je da su one brže zacijelile te da su bolovi i ožiljci bili manji kad se na opekline stavljalo obloge od meda.

Istraživanja su pokazala da med ima blaga antibakterijska i antibiotička svojstva zahvaljujući jednom enzimu koji pčele miješaju s nektarom. Taj enzim stvara vodikov peroksid, koji uništava štetne bakterije.[2] Osim toga, otkriveno je da med, kad ga se stavi direktno na ozlijeđeni dio tijela, ublažava upalu i pospješuje razvoj zdravog tkiva. Zbog svega toga dr. Peter Molan, kaže: “Klasična medicina sve više prihvaća med kao djelotvorno terapeutsko sredstvo.”[3]

Koliko bismo još prehrambenih proizvoda mogli navesti koji su toliko hranjivi i ukusni, a ujedno se koriste i u medicini? Nimalo ne čudi što su u prošlosti postojali zakoni kojima se štitilo pčele i pčelare! Uništavanje drveća ili košnica u kojima su živjele pčele bio je zločin koji se kažnjavao velikim novčanim kaznama, pa čak i smrću. Med je doista dragocjeni dar za koji trebamo biti zahvalni Stvoritelju!

Med je jedna od rijetkih namirnica koja se ne može proizvoditi na vještački način, mada još iz davnina postoje dokazi o prodaji falsificiranog meda. Med je u potpunosti prirodan proizvod koji se može koristiti direktno iz košnice u prirodnom obliku, tj. u onom stanju u kojem su ga pčele proizvele. Većina komercijalno distribuiranog meda prije pakiranja u ambalažu se podvrgava nekom stepenu fizičke prerade.

On brzo daje energiju jer 82% meda sačinjavaju ugljikohidrati. Zanimljivo je da bi pčela s energijom koju daje samo 30 grama meda teoretski mogla obletjeti Zemlju!

[1] Entomolog na Sveučilištu u Illinoisu (SAD)

[2] Budući da se taj enzim uništava grijanjem i izlaganjem svjetlu, u medicinske se svrhe koristi med koji nije pasteriziran.

[3] Biohemičar s Novog Zelanda.

 Australska Uprava za kontrolu lijekova uvrstila je med na popis lijekova, a neki preparati od meda u toj se zemlji prodaju kao sredstvo za tretiranje rana.

Piše: Dr.sc. Mirsad Arnautalić

Rad je u integralnom obliku objavljen u Glasniku IZ u BiH

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button