Kutak za ženu

Kako očistiti mašinu za veš?

Koliko puta vam se dogodilo da vaša mašina zbog nekog nepoznatog razloga više ne centrifugira kako treba, odjeća nakon pranja zaudara ili nije dobro oprano? Ukoliko su vam se upravo te i slične stvari dogodile, ne trebate odmah zvati majstora koji će vam očistiti i naplatiti vam dobru satnicu i „prodati pamet“.

Možete je i sami možete očistiti, bez prevelike muke. Ove izvrsne savjete pronašli smo na forumu portala „Mame i bebe“ i jednostavno im nismo mogli odoljeti, a da ih ne prenesemo, jer su jednostavni, i ono što je najbolje – imaju smisla. Vjerujem da će svaka žena koja misli da je mašina za veš „dar s neba“, ovaj tekst progutati u jednom dahu.

Dakle, evo nekoliko savjeta kako očistiti i održati čistom mašinu za veš. Ono što je najbolje te savjete je dao majstor koji ih popravlja.

Soda za pranje

Vjerovali ili ne, mašina se prlja prilikom pranja iako veš izađe naizgled čist. Jedno od prvih zlatnih pravila je da ako perete veš na višim temperaturama, mašina će biti čišća i ne bi smjela nakon nekog vremena zaudarati.

Bijelo rublje perite na 95 , jer jedino tako će vam ostati bijelo. Ukoliko češće perete na nižim temperaturama mašinu je potrebno očistiti i nekoliko puta na godinu, zbog nakupljenih masnoća, praška i drugih prljavština.
Za čišćenje potrebna vam je soda za pranje, odnosno natrijev karbonat, a možete ga kupiti u poljoprivrednim apotekama.

No, natrijev karbonat možete i sami načiniti kod kuće i to od sode bikarbone. Kupite kilogram sode, stavite ju u tepsiju i na najvišoj temperaturi pecite u pećnici sat vremena. Ne brinite se, neće biti nikakvih posljedica niti za vas, niti za pećnicu. Vjerovali ili ne, s tim postupkom dobit ćete sodu za pranje (washing soda) koju su koristile naše bake.

Otapanje masnoća i kamenca

Kada ste nabavili ili sami načinili natrijev karbonat, otopite 300 do 400 grama u kipućoj vodi (nikako u aluminijskom posuđu, jer će pocrnjeti). Prije nego što izlijete otopinu u perilicu, u nju prvo izlijte oko četiri litre vode. Pokrenite program na 95oC stupnjeva (bez pretpranja), a ako imate opciju za dodatno ispiranje ili dodavanje dodatne količine vode, slobodno je uključite. Što je duži program i viša temperatura, tim bolje. Postoji mogućnost da će se voda u bubnju pjeniti, a pjenu će proizvoditi nataloženi deterdžent, a ne soda, jer se ona ne pjeni. Soda će također, otopiti sve masnoće i druge nataložene stvari.

Ostavite neka program odradi do kraja sa svim ispiranjima i centrifugiranjima. Kada je program završen, očistite filtar. Nakon toga ponovite postupak pranja na 95oC , ali ovog puta s litrom alkoholnog octa, koji nalijete kroz dozirnu posudu. Upotrijebite litru! Ocat će razgraditi sav kamenac ukoliko se nakupio na grijačima.

Dozirna ladica i guma

Također, dozirnu posudu nakon završenog pranja, ako je moguće, izvucite van te ju dobro očistite s octom i isperite vodom. Ako vam se na posudi ili ispod nje nakupila plijesan, znači da ju niste jako dugo ili nikad čistili. To vam se jednostavno više ne smije događati, jer ta plijesan vrlo lako može doći na vašu odjeću. Za ribanje vam može poslužiti stara četkica za zube, a za čišćenje dozirnih otvora – čačkalice.

Vjerojatno će vam biti zaprljan i sam otvor gdje se nalazi dozirna ladica, no njega je ponekad malo teže očistiti. Onaj dio koji možete doseći očistite mehanički, a onaj dio koji ne možete, poprskajte s otopinom varikine i vode (omjer 50:50), ili Domestosom, koji je u biti ista stvar. Nakon što ste sve očistili i poprskali, stavite mašinu na još jedno ispiranje. Na kraju je potrebno obrisati i zaštititi gumu na vratima. Sve što je potrebno svakih tri mjeseca premazati ju glicerinom. Nakon svakog pranja, obavezno obrišite gumu i uklonite ostatke vode te obrišite staklena vratašca.

Nepotrebna sredstva…

Ono što je majstor s foruma još preporučio, a što se tiče pranja  je da ne treba upotrebljavati manje deterdženta nego što je preporučeno, da se veš treba prati na čim višim temperaturama i da nam omekšivači nisu potrebni, barem ne u obliku u kojem ih kupujemo. On sugerira da načinimo omekšivač prema ovom receptu:
2 dijela sode bikarbone
7 dijelova alkoholnog octa
7 dijelova vode

Također, ističe da popularna sredstva protiv stvaranja kamenca ne vrijede ništa, da su obična marketinška prijevara i da sve one mašine s reklame koje su obložene kamencem, jednostavno nisu nikada viđene niti od jednog majstora.

Ističe da većina deterdženta već u sebi ima omekšivače za vodu, te dodatna sredstva protiv kamenca nisu potrebna.

https://zena.rtl.hr

Back to top button