Kulinarstvo

Studenski recepti: Zapečeni makaroni sa puretinom i graškom

Vrijeme pripreme: 10 minuta    Vrijeme pečenja: 20 minuta      Za 2 osobe

Sastojci:

  1. 2 šolje makarona
  2. 2 jaja
  3. 1 Dukat Brzo & Fino kiselo vrhnje 12% 200 g
  4. 40 g Sirela Ribanca
  5. 150 g Sirela Gouda sira
  6. 150 g pureće šunke
  7. 1 šolja graška
  8. 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
  9. 1 mala kašika soli
  10. ½ mala kašika bibera
  11. ½ mala kašika Vegete
  12. 1 mala kašika ulja

ZA POČETAK:

Stavite 1 Litar vode da proključa. Izrendajte sir i pureću šunku izrežite na male komadiće. Zagrijte pećnicu na 200 ℃.

PRIPREMA:

  1. Korak

U proključalu vodu dodajte prstohvat soli i makarone. Kuhajte onoliko koliko je naznačeno na pakiranju makarona. Možete odmah staviti odbrojavanje na mobitelu na predviđeno vrijeme pripreme i lagano se prepustiti pripremi nadjeva.

  1. Korak

U posudicu umutite jaja sve dok ne postane potpuno žuta odnosno dok se bjelanjak jednomjerno ne umuti. U jaje dodajte vrhnje, pola kesice Sirela Ribanca, pola Sirela Gouda izrendanog sira, pureću šunku, grašak, začine pa dobro pomiješajte.

  1. Korak

U malu tepsiju ulijte kašiku ulja te ga potom komadom ubrusa ravnomjerno rasporedite po tepsiji.

  1. Korak

Gotove makarone procijedite i pomiješajte s napravljenim nadjevom. Tepsiju premažite uljem i ulijte pripremljenu smjesu koju ćete ravnomjerno rasporediti po tepsiji i po vrhu pospite Ribancem i ostatkom izrendanog sira.

  1. Pecite na 200 C stupnjeva 20 minuta.

Dobar tek!

Akos.ba

Povezani članci