Vijesti iz svijeta

Da li je Katar zaista prijetnja za Zaljev?

Mala zaljevska država Katar danas je pod surovom opsadom gotovo svih na Bliskom istoku, i predstavljaju je kao državu koja „podržava terorizam“. Amerika je pala na ovu priču. Šta se ovdje zaista dešava?

Devedesetih godina prošlog stoljeća, bio je popularan ovaj vic: “Katar je mala država u Perzijskom zaljevu, a glavni grad joj je Al Jazeera“.

Iz ovog vica se, na neki način, i danas puno može zaključiti. Upravo je pojavljivanje novog satelitskog kanala Al Jazeere 1996. godine, dovelo stvarni glavni grad Katara Dohu, na čelo političke svijesti na Bliskom istoku; taj događaj je zauvijek promijenio arapske medije. Al Jazeera je uništila dosadne i ukočene državne medije širom regije. Zapanjila je, privukla i pridobila arapske gledatelje pomoću zanimljivih, slobodno vođenih programa u kojima je obrađivan širok spektar tema koje su nekada bile tabu, a sada su se prikazivale na televiziji, što je bilo šokantno. Gledatelji su bili prikovani za svoje ekrane zbog novog fenomena uzbudljive profesionalne televizije u arapskom svijetu i to na arapskom jeziku. Ovaj kanal je donio usijane debate uživo i novi pogled na teme o kojima su svi razmišljali: islam, islamizam, demokratija, arapski nacionalizam, prava žena, sloboda govora, zapadnjačko radikalno razmišljanje, zapadnjački imperijalizam, patnja Palestinaca, i izvještavanje o zapadnjačkim ratovima koji se vode u arapskom svijetu. Na Al Jazeeri su čak povremeno gostovali izraelski analitičari, komentarišući važna pitanja. Al Jazeera je sponzorisala iznimno popularne programe s pitanjima gledalaca uživo, na kojima su popularni vjerski stručnjaci dijelili praktične savjete u vezi stvarnih problema u svakodnevnom životu i u ljubavi.

Cjelokupan tekst možete pročitati na portalu Al Jazeera Balkans:

Da li je Katar zaista prijetnja za Zaljev?

Povezani članci

Back to top button