Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Nedim Krivdić: „Nema mi ljepšeg iftara od onoga kojeg majčine ruke naprave“

Nedim Krivdić: „Nema mi ljepšeg iftara od onoga kojeg majčine ruke naprave“

U ramazanskom intervjuu za portal Akos.ba, sa vrijednim mladićem Nedimom Krivdićem, predsjednikom Udruženja mladih Fokus iz Dubice, smo, razgovarali o aktivnostima udruženja na čijem je čelu, te blagodatima i ljepotama posta i ramazana.

Razgovarao: Nedim Botić

U zadnjoj smo trećini ramazana. Kako kod vas protiče ovaj mubarek mjesec?

Za sada je prošao, hvala Bogu, dobro, i bolje nego što sam očekivao. Vrijeme je poslužilo, nije bilo toliko vrućine kao prošle godine recimo. Smatram da je ovo najlakši post kojeg sam do sada postio.

Aktivni ste u nevladinom sektoru, u radu sa mladima. Možete li nam ukratko predstaviti rad udruženja Fokus na čijem ste čelu?

Upravo tako, predsjednik sam Udruženja mladih Fokus u mojoj Dubici. U novembru prošle godine smo počeli s radom. Zvanično smo registrovani u martu ove godine. Udruženje broji devet volontera različite nacionalne pripadnosti. Trenutno radimo na uređenju kancelarije, tako da će nakon završetka kancelarije broj volontera biti znatno veći. Na našoj Facebook stranici (Udruženje mladih – FOKUS) možete pogledati sve naše dosadašnje akcije i projekte. Spomenuo bih projekat “Dobra djela” gdje smo zahvaljujući našim sponzorima obezbjedili tople obroke za 18 socijalno ugroženih sugrađana koji žive sami, a mi im kao volonteri vozimo hranu na kućnu adresu. Projekat smo započeli u januaru 2017. godine, i do sada smo podijelili preko 1400 toplih obroka.

Šta vam prvo padne na um kad spomenemo ramazan?

Prva pomisao kada se spomene ramazan je svakako post, ustajanje na sehur, mukabela, iftari, teravija i noćni namazi.

Post, teravije, mukabele. Imate li neki ibadet posebno drag u ramazanu?

Moj najdraži ibadet nalazi se u zadnjih deset dana Ramazana, kada zajedno u džematu sa svojom braćom i drugovima klanjamo nafilu namaz te tako tražimo noć Kadr koja je bolja od 1000 drugih mjeseci.

Možeš li sa nama podijeliti neku uspomenu koja te posebno veže za ramazan?

 Već treću godinu zaredom svaku noć autom vozim jednog dedu i tri nane na teraviju tako da mi je to jedan od dražih događaja u toku ramazana, jer se osjećam ispunjeno da sam uradio dobro djelo i jako sam sretan zbog toga. Vidjeti na njihovom licu osmijeh i zahvalnost je nešto neopisivo.
Kako Vi i Vaša porodica provodite ramazanske dane?

Pa provodimo hvala Bogu dobro, ramazanski što bi se reklo. Ustajanje na sehur, klanjanje namaza, zajednički iftari, a izdvojio bih majčin iftar koji mi je najdraži od sve i jednog u ramazanu. Imamo običaj da poslije teravije zajedno s efendijom i društvom sehur dočekamo.

Vaši budući planovi?

Budući planovi, pošto sam i student Računarskih i informacionih nauka u Gradiškoj, bliže mi se ispiti, tako da sam fokusiran na završetak prve godine školovanja. S Udruženjem imamo dosta planova i dobrih akcija, tako ćemo polako krenuti u realizaciju. Ljeto je pred nama tako da će sigurno biti i neki zasluženi odmor.

Poruka za naše čitaoce?

Volite se, družite se, pazite se, jer u teškim situacijama osjetimo koliko nam je to potrebno.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top