Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – treći dan

Recept za našu topu možete pročitati OVDJE.

  1. Brokoli supa

 

Priprema: 10 min

Kuhanje:15 – 20 min

Serviranja: 4 – 6 porcija

Sastojci:

750g brokule

1 srednja glavica crvenog luka, nasjeckanog

2 manja pečena krompira, oguljeni na kocke

1 češanj bijelog luka, propasiranog

500ml pilećeg ili povrtnog temeljca

1 kašičica naribane kore narandže

1/2 kašičica sušenog timijana

1/4 kašičice bibera

ljuta paprika u prahu

oko 500ml Dukat mlijeka

1/2 kašičice soli

1 šolja isjeckanog Sirela edamera

Priprema:

Očistite i narežite brokulu na veće komadiće i odvojite stabljike od cvjetova (trebalo bi biti ukupno 6 šolja).

U lonac stavite stabljike brokula, crveni luk, krompir, bijeli luk, povrtni ili pileći temeljac, narandžinu koru, majčinu dušicu, biber i ljutu papriku i pustite da proključa. Smanjite vatru i poklopite, te kuhajte 10 minuta. Dodajte zatim i cvjetove brokule i kuhajte poklopljeno još 5 min ili dok ne budu mekani.

Sve izblendajte u glatki pire i po potrebi, ako je pregust, dodajte malo mlijeka. Vratite sve u lonac i na blagoj vatri, miješajući zagrijavajte, ali ne dozvolite da ključa. Umiješajte još mlijeka, ako je supa pregusta dodajte pola kašičice soli.

Naspite u zdjelice i pospite Sirela edamer sirom.

 Savjet:

Uz ovu supu možete pripremiti i prepečene kriške bagete ili tosta isječene na kocke, a zatim ih dodajte u zdjelice sa supom i pospite sirom.

Dodajte 1 kašikicu nasjeckane svježe kadulje umjesto suhog timijana.

  1. Teletina u sosu od gljiva

Priprema:15 min

Kuhanje:20 – 25 min

Serviranja: 6 porcija

Sastojci:

700g teletine

180g brašna

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice bibera

1/2 kašičice mljevene paprike

2 kašike Dukat maslaca

400g gljiva, šampinjona

180ml pilećeg ili junećeg temeljca

125ml B&F vrhnja za kuhanje 20% m.m.

2 kašike paradajz sosa

1 mladi luk, isjeckan

1/2 kašičice narendane limunove kore

2 kašike listova svježeg peršuna, isjeckanog

bibera, mljevenog po želji

Priprema:

U zdjeli izmješajte brašno, so, biber, mljevenu papriku. Uvaljajte svaki komad mesa u ovu mješavinu.

U velikoj tavi, na istopljenom Dukat maslacu, dinstajte meso, u nekoliko tura, vadeći ga iz tave čim porumeni. Izvađene komade mesa, poklopite da ostanu topli.

Odvojite peteljke sa šampinjona. Svaku kapicu šampinjona isjecite na tanke listiće. Dodajte tako izrezane gljive u tavu gdje se peklo meso i dinsajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte pileći ili goveđi temeljac, B&F Vrhnje za kuhanje, paradajz sos, luk i ostavite da proključa.

Smanjite teperaturu na minimum i kuhajte još 5 – 6 minuta, miješajući često, dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre. Umiješajte narendanu limunovu koru.

Pospite sos preko mesa, pobiberite po želji i ukrasite listovima svježeg peršuna.

  1. B&F torta od sira s borovnicama

Sastojci:

500g mrvica integralnog keksa

80g Dukat maslaca na sobnoj temperaturi

1/4 šolje kukuruznog sirupa

2 pakovanja(7g) želatina

1/2 šolje Dukat trajnog mlijeka

1/2 šolje Brzo&Fino kiselog vrhnja 12%m.m.

450g Dukatela

1 šolja šećera

1 kašika ekstrakta vanilije

2 kašičice ribane limunove kore

1 1/2 šolje zamrznutih borovnica

Priprema:

Pripremite tepsiju obloženu folijom veličine (33 x 23 cm). Ostavite nešto duži višak folije (5cm) sa bočnih strana tepsije. Lagano Dukat maslacem premažite foliju.

U zdjelu umiješajte mrvice keksa, Dukat maslac i kukuruznog sirupa, te dobro izmiješajte. Prebacite mješavinu mrvica u tepsiju sa folijom, pritiskom prema dnu ravnomjerno rasporedite masu po tepsiji. Prebacite tepsiju 10 minuta u frižider.

U manjem loncu ubacite listove želatine u Dukat trajno mlijeko i pustite da odstoji 3 min. Ugrijte na laganoj vatri, miješajući, dok se želatina ne otopi. U drugoj zdjeli mikserom umutite Dukatelu, kiselo vhrnje i šećer, 3 minute. Umiješajte mlijeko sa želatinom, vaniliju i rendanu koricu limuna. Pažljivo umiješajte i borovnice.

Prelijte u tepsiju preko kore i držite u frižideru najmanje 1 sat. Izvadite kolač iz posude pomoću folije koja viri sa strane. Izrežite na kvadrate 5x5cm koristeći vruć nož.

 Savjet:

Zamrznuto voće uvijek možete zamijeniti svježim voćem, poput malina, jagoda ili kupina. Nemojte odmrzavati voće prije dodavanja u kremu za tortu, jer odleđeno voće može obojiti kremu svojom bojom.

akos.ba

Povezani članci