Ramazanski iftarski meni – treći dan
Recept za našu topu možete pročitati OVDJE.
- Brokoli supa
Priprema: 10 min
Kuhanje:15 – 20 min
Serviranja: 4 – 6 porcija
Sastojci:
750g brokule
1 srednja glavica crvenog luka, nasjeckanog
2 manja pečena krompira, oguljeni na kocke
1 češanj bijelog luka, propasiranog
500ml pilećeg ili povrtnog temeljca
1 kašičica naribane kore narandže
1/2 kašičica sušenog timijana
1/4 kašičice bibera
ljuta paprika u prahu
oko 500ml Dukat mlijeka
1/2 kašičice soli
1 šolja isjeckanog Sirela edamera
Priprema:
Očistite i narežite brokulu na veće komadiće i odvojite stabljike od cvjetova (trebalo bi biti ukupno 6 šolja).
U lonac stavite stabljike brokula, crveni luk, krompir, bijeli luk, povrtni ili pileći temeljac, narandžinu koru, majčinu dušicu, biber i ljutu papriku i pustite da proključa. Smanjite vatru i poklopite, te kuhajte 10 minuta. Dodajte zatim i cvjetove brokule i kuhajte poklopljeno još 5 min ili dok ne budu mekani.
Sve izblendajte u glatki pire i po potrebi, ako je pregust, dodajte malo mlijeka. Vratite sve u lonac i na blagoj vatri, miješajući zagrijavajte, ali ne dozvolite da ključa. Umiješajte još mlijeka, ako je supa pregusta dodajte pola kašičice soli.
Naspite u zdjelice i pospite Sirela edamer sirom.
Savjet:
Uz ovu supu možete pripremiti i prepečene kriške bagete ili tosta isječene na kocke, a zatim ih dodajte u zdjelice sa supom i pospite sirom.
Dodajte 1 kašikicu nasjeckane svježe kadulje umjesto suhog timijana.
- Teletina u sosu od gljiva
Priprema:15 min
Kuhanje:20 – 25 min
Serviranja: 6 porcija
Sastojci:
700g teletine
180g brašna
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice mljevene paprike
2 kašike Dukat maslaca
400g gljiva, šampinjona
180ml pilećeg ili junećeg temeljca
125ml B&F vrhnja za kuhanje 20% m.m.
2 kašike paradajz sosa
1 mladi luk, isjeckan
1/2 kašičice narendane limunove kore
2 kašike listova svježeg peršuna, isjeckanog
bibera, mljevenog po želji
Priprema:
U zdjeli izmješajte brašno, so, biber, mljevenu papriku. Uvaljajte svaki komad mesa u ovu mješavinu.
U velikoj tavi, na istopljenom Dukat maslacu, dinstajte meso, u nekoliko tura, vadeći ga iz tave čim porumeni. Izvađene komade mesa, poklopite da ostanu topli.
Odvojite peteljke sa šampinjona. Svaku kapicu šampinjona isjecite na tanke listiće. Dodajte tako izrezane gljive u tavu gdje se peklo meso i dinsajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte pileći ili goveđi temeljac, B&F Vrhnje za kuhanje, paradajz sos, luk i ostavite da proključa.
Smanjite teperaturu na minimum i kuhajte još 5 – 6 minuta, miješajući često, dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre. Umiješajte narendanu limunovu koru.
Pospite sos preko mesa, pobiberite po želji i ukrasite listovima svježeg peršuna.
- B&F torta od sira s borovnicama
Sastojci:
500g mrvica integralnog keksa
80g Dukat maslaca na sobnoj temperaturi
1/4 šolje kukuruznog sirupa
2 pakovanja(7g) želatina
1/2 šolje Dukat trajnog mlijeka
1/2 šolje Brzo&Fino kiselog vrhnja 12%m.m.
450g Dukatela
1 šolja šećera
1 kašika ekstrakta vanilije
2 kašičice ribane limunove kore
1 1/2 šolje zamrznutih borovnica
Priprema:
Pripremite tepsiju obloženu folijom veličine (33 x 23 cm). Ostavite nešto duži višak folije (5cm) sa bočnih strana tepsije. Lagano Dukat maslacem premažite foliju.
U zdjelu umiješajte mrvice keksa, Dukat maslac i kukuruznog sirupa, te dobro izmiješajte. Prebacite mješavinu mrvica u tepsiju sa folijom, pritiskom prema dnu ravnomjerno rasporedite masu po tepsiji. Prebacite tepsiju 10 minuta u frižider.
U manjem loncu ubacite listove želatine u Dukat trajno mlijeko i pustite da odstoji 3 min. Ugrijte na laganoj vatri, miješajući, dok se želatina ne otopi. U drugoj zdjeli mikserom umutite Dukatelu, kiselo vhrnje i šećer, 3 minute. Umiješajte mlijeko sa želatinom, vaniliju i rendanu koricu limuna. Pažljivo umiješajte i borovnice.
Prelijte u tepsiju preko kore i držite u frižideru najmanje 1 sat. Izvadite kolač iz posude pomoću folije koja viri sa strane. Izrežite na kvadrate 5x5cm koristeći vruć nož.
Savjet:
Zamrznuto voće uvijek možete zamijeniti svježim voćem, poput malina, jagoda ili kupina. Nemojte odmrzavati voće prije dodavanja u kremu za tortu, jer odleđeno voće može obojiti kremu svojom bojom.
akos.ba