Historija i tradicija

Mostar: Više od 50 stručnjaka na skupu o hercegovačkim naučnicima i istraživanju

U dva dana su 53 izlagača predstavila svoje naučne radove podijeljena u više tematskih cjelina o „Hercegovačkim naučnicima i tradicijama istraživanja u Hercegovini“, a znanstveni skup je završen dodjelom nagrada srednjoškolcima za radove o velikanima iz Hercegovine
  Naučni skup „Hercegovački naučnici i tradicija istraživanja u Hercegovini“ u Mostaru okupio je više od 50 znanstvenika, javlja Anadolu Agency.

Skup je održan u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti u suradnji s visokoškolskim i znanstvenim ustanovama iz Mostara. Dvodnevni znanstveni skup održan je u sklopu Programa obilježavanja 100. godišnjice rođenja profesora Hivzije Hasandedića, znanstvenika i istraživača, pionira organizirane arhivske službe u Hercegovini. U njegovom organiziranju sudjelovali su i Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Arhiv HNŽ Mostar i Muzej Hercegovine Mostar.

Zamjenik federalne ministrice obrazovanja i znanosti Jasmin Branković je kazao kao se radi o veoma značajnom događaju, ne samo za Mostar nego za regiju.

Podsjetio je na upečatljiv rad i djelo profesora Hasandedića (1915. – 2003.), koji se istraživanjem prošlosti Mostara i Hercegovine, prvenstveno osmanskog perioda, bavio skoro sedam desetljeća, a za to vrijeme je prikupio, dešifrirao, obradio i publicirao na stotine neprocjenjivo vrijednih povijesnih izvora.

Direktor muzeja Hercegovina Asim Krhan je naglasio kako je Hivzija Hasandedić kao ličnost zadužio muzej Hercegovine svojim stručnim naučnim radom, posebno poslije rata 1994. – 1995. kada je Muzej Hercegovina trebao ponovno stati na noge i krenuti s radom.

Stoga su s ponosom, kako je istaknuo, sudjelovali u organizaciji obilježavanja 100. godišnjice rođenja profesora Hivzije Hasandedića, te organizirali predstavljanje knjige „Sidžil mostarskog kadije“ .

U dva dana su 53 izlagača predstavila svoje znanstvene radove podijeljena u više tematskih cjelina: od arheologije, historiografije i arhivistike, preko etnomozikologije, književne i kulturne povijesti i filozofije, do orijentalistike, lingvistike, povijesno-pravnih tema te povijesti medicine.

Govorili su o „Hercegovačkim naučnicima i tradicija istraživanja u Hercegovini“, što će, kako je kazano, biti objavljeno u zborniku radova na proljeće.

„Hivzija Hasandedić je samo jedan u plejadi velikih umova koje je iznjedrila Hercegovina“, jedan je od zaključaka znanstvenog skupa „Hercegovački naučnici i tradicija istraživanja u Hercegovini“.

Na skupu je naglašeno kako je cilj dati doprinos istraživanju i valoriziranju ovog još uvijek nedovoljno osvijetljenog segmenta hercegovačke prošlosti i naglasiti važnost svih hercegovačkih znanstvenika, kako za vrijeme u kojem su živjeli, tako i danas, jer je znanost univerzalna, a znanje vlasništvo cijelog čovječanstva.

Prorektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Elvir Zlomužica je naglasio kako učešće u organizaciji ovoga događaja za Univerzitet ima veliki značaj.

„Naučnoistraživački inovativni rad ćemo na ovaj način popularizirati ne samo u Hercegovini nego i šire, što je veoma značajno. Stoga se nadam da će ovakvi skupovi u Mostaru postati tradicija“, kazao je Zlomužica.

Popularizaciju naučnih i istraživačkih radova kroz afirmaciju školaraca u ovome segmentu već provodi Arhiv HNŽ-a kroz Nagradni natječaj o kulturnom-povijesnim temama. Direktor Arhiva HNŽ-a Mumin Isić, je naglasio kako su učenici osnovnih škola radili radove na temu tri istaknute ličnosti iz oblasti nauke sa područja HNŽ-a i to Hivzije Hasandedića, fra.Grge Martića, Jevte Dedijera.

„Pristiglo je 28 radova i moram kazati da je konkurencija bila zaista jaka. Učenici su pokazali iznimno znanje zbog čega smo morali nagrade dijeliti na više njih, a to nas čini zaista ponosnim“, kazao je Isić.

Nagradu za prvo mjesto podijelili su Emina Hodžić, Arnela Hakalović, iz Srednje Škole Konjic za rad na temu ‘Hivzija Hasandedić –život i djelo’, te Erna Bešo i Selma Kaplan iz srednje škole Stolac za rad na temu ‘Život i djelo fra. Grge Martića’.

Drugonagrađeni su učenici iz Srednje škole Jablanica i Gimnazije Mostar za rad na temu ‘Hivzija Hasandedić-život i djelo’. Treću nagradu podijelili su učenici Srednje Strojarske škole Fausta Vrančića i Gimnazije Mostar za rad ‘Jevto Dedijer-život i djelo’.

Za osvojena prva tri mjesta učenici su nagrađeni novčanim nagradama u iznosu od 200, 300 i 500 KM uz prigodne darove, dok je svim učesnicima dodijeljena knjiga u znak sjećanja na ovaj događaj.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button