Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Kako savladati strah od toga da ne ispadnemo glupi?

Kako savladati strah od toga da ne ispadnemo glupi?

Želiš učiti arapski ili tedžvid, ali ti izgleda glupo da se pojaviš na času bez osnovnog znanja u tome. Bojiš se da ne ispadneš glup ako ne mogneš savladati osnove u tome i rezultat toga je odluka da ne pohađaš te časove.

Imaš brilijantnu biznis ideju, ali nemaš iskustva u tom polju. Strah da ne ispadneš budala te spriječava da pokušaš realizirati tu ideju. Strah od toga da ne ispadneš ovakav ili onakav, je poput neke budale koja te vuče za leđa i spriječava da probaš. Mnogi od nas su odustali čak i da probaju, zbog straha od toga da ne ispadnemo glupi. Mnogi od nas svijesno pravimo budale od sebe tako što izlazimo iz naše zone konfora ili učimo nešto novo što nas paralizira. Sada ćete shvatiti da vas svi ti negativni oblici straha paraliziraju i spriječavaju od ostvarenja vaših ciljeva. Strah od toga da ne ispadnemo glupi je sličan tome.

Većina nas je sklona dramatiziranju naših života. Ludi scenario kojeg mi zamišljamo, rijetko kad se desi i većina ljudi ne obraća pažnju da li mi izgledamo glupo ili ne. Hajde da to pogledamo kroz primjer učenja arapskog jezika. Baš kao i ti, ostatak tvojih kolega su novi u učenju jezika i vjerovatno će napraviti neke pogreške. Svi su zabrinuti za vlastito razumijevanje teme, tako da niko ustvari ni ne obraća pažnju na greške drugih, pa čak iako ih i oni sami prave, rijetko ih se sjećaju. Stvari koje želimo da uradimo su rijetke uopće i napuhane jer smo ih mi takve napravili. Naša drama je obično daleko veća od stvarnosti. Čak i tvoji učitelji, ako su dobri učitelji, razumijeće to da si novi u toj tematici i da ćeš vjerovatno praviti greške, tako da su ljubazni i razumiju to.

Pa čega se onda zaista treba plašiti? Ako imaš cilj, nemoj razmišljati o tome koliko glup možeš ispasti tokom koračanja ka tom cilju. Fokusiraj se na cilj i shvati da je pravljenje grešaka neminovno. Greške nisu kraj svijeta. Svaki cilj koji je vrijedan truda, vrijedan je i pravljenja grešaka tokom puta ka njegovom ostvarenju. Najbolji način da se prevaziđe strah, jeste da se nasmiješ svojih greškama. To popravlja raspoloženje, čini i druge opuštenim i pruža ti hrabrost da nastaviš dalje, jer ako se neko smije, smijat će se skupa s tobom, umjesto što će se smijati tebi.

Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top