Vijesti iz zemlje

Dan državnosti BiH obilježen i u RS-u: Bošnjaci B. Dubice čuvaju državotvornu svijest

Dan državnosti BiH, rođendan naše lijepe zemlje, na veoma dostojanstven način je obilježen i u Bosanskoj Dubici. Već tradicionalno, Dan državnosti je u jutarnjim satima obilježen polaganjem cvijeća u Spomen-parku palim antifašistima koji su položili živote za odbranu rodne grude i BiH, a potom su se okupljeni uputili na gradsko mezarje gdje je odana počast žrtvama posljednje agresije na našu zemlju.

Cvijeće su u Spomen-parku položile zajednička delegacija MDD Merhamet-a i Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica. Delegacije su položile cvijeće i na centralnom gradskom mezarju “Urije” palim dubičkim šehidima koji svoje živote položiše za Bosnu i Hercegovinu i Bosansku Dubicu.

U večernjim satima je u prostorijama Merhameta organizovan prijem za stanovnike Dubice i zaljubljenike u BiH, na kojem su učešće uzeli predstavnici javnog i vjerskog života Bošnjaka u tom gradu. Prisutnima su se obratili glavni imam MIZ Bosanska Kostajnica Haris-ef. Ahmić, glavni imam MIZ Bosanska Dubica mr. Safet-ef Beganović i odbornik u Skupštini opštine Bosanska Dubica Veladžić Omer.

“Naša poruka je poruka mira, suživota, tolerancije i prosperiteta. Samo kroz zajedničku saradnju sva tri konstitutivna naroda možemo očekivati napredak naše zemlje. Naša ruka je pružena za saradnju svim ljudima dobre volje. Danas obilježavamo 72. godišnjicu stvaranja BiH, ali nažalost imamo još dosta neriješenih problema koji se vuku iz godine u godinu. Nadamo se da će u narednim godinama Dan državnosti biti obilježen na prostoru cijele BiH. Posebno se želimo zahvaliti UG ‘Putevi Mira’ , BZK ‘Preporod’, OO SDA B. Dubica i Medžlisima Bos. Kostajnice i Bos. Dubice koji su se odazvali našem pozivu.“, izjavio je predsjednik MDD Merhamet-a Spahić Jasmin.

„Naša obaveza je učestvovati u svim društveno korisnim aktivnostima, koje za cilj imaju jačanje suživota, međusobnih veza i saradnje. U to ime, ispred MIZ Bosanska Dubica, želim da istaknem našu predanost ka širenju međureligijskog dijaloga na svim poljima. Dan državnosti BiH nas uči da smo svi mi bitni, bez obzira na našu naciju, vjeru ili porijeklo. U našoj zemlji ima dovoljno mjesta za sve nas i samo zajedničkim radom možemo napredovati i obezbjediti napredak BiH.“, istakao je mr. Safet-ef. Beganović, glavni dubički imam.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button