Kulinarstvo

Krem čorba od gljiva

Sastojci:

  • 400 g svježih šampinjona (ili kombinacija sa vrganjima/lisicama)

  • 1 glavica crvenog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 2 kašike maslaca ili ulja

  • 1 kašika brašna

  • 700 ml pileće ili povrtne supe

  • 100 ml pavlake za kuhanje

  • So, biber po ukusu

  • Malo svježeg peršuna (za dekoraciju)

  • Prstohvat timijana (po želji)

Priprema:

  1. Sitno nasjeckajte luk i bijeli luk. Gljive očistite i narežite na tanke listiće.

  2. U šerpi zagrijte maslac i dinstajte luk dok ne postane staklast, zatim dodajte bijeli luk i gljive.

  3. Pirjajte dok gljive ne omekšaju i puste sok (oko 10 minuta).

  4. Pospite brašnom, dobro promiješajte i pržite još 1–2 minute.

  5. Polako dolijte supu, miješajući da se ne stvore grudvice. Pustite da čorba kuha oko 10 minuta.

  6. Dodajte pavlaku za kuhanje, začinite solju, biberom i začinima po želji. Po potrebi izmiksajte štapnim mikserom za kremastu teksturu.

  7. Poslužite toplo, uz svježe nasjeckan peršun.


Kroketi od krompira

Sastojci:

  • 500 g krompira

  • 1 jaje

  • 2 kašike putera

  • 2–3 kašike brašna

  • So i biber

  • Hljebne mrvice (prezla)

  • Ulje za prženje

Priprema:

  1. Ogulite krompir i skuhajte ga u slanoj vodi dok ne omekša.

  2. Iscijedite i izgnječite ga dok je još topao. Dodajte puter, jaje, brašno, so i biber. Dobro izmiješajte.

  3. Od smjese oblikujte male valjke (krokete).

  4. Uvaljajte ih u prezlu.

  5. Pržite u dubokom ulju dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

  6. Stavite ih na papirne ubruse da upiju višak ulja.


Serviranje:
Poslužite topli tanjir kremaste čorbe od gljiva s nekoliko kroketa sa strane – sjajna kombinacija tekstura i okusa.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button