Palenta sa sirom

Sastojci:
-
250 g palente (kukuruznog brašna)
-
1 litar vode (ili mlijeka, za kremastiji okus)
-
1 kašičica soli
-
2-3 kašike maslaca (ili po ukusu)
-
150 g sira (po izboru, najbolje se slaže sa svježim sirom, feta sirom ili sirom sličnim mozzarelli)
-
50 g rendanog parmezana (po želji, za dodatni okus)
-
Svježi peršun ili začinsko bilje (po želji, za dekoraciju)
Priprema:
-
U većoj tavi ili šerpi zagrijte vode (ili mlijeko) i stavite da zavri s kašičicom soli. Ako želite kremastiju palentu, koristite mlijeko umjesto vode.
-
Kada voda počne ključati, postepeno dodajte palentu u tankom mlazu, stalno miješajući da ne dođe do grudvica.
-
Smanjite temperaturu na srednju i nastavite miješati dok palenta ne postane gusta i mekana, što obično traje 10-15 minuta. Ako je previše gusta, možete dodati još malo vode ili mlijeka.
-
Kada je palenta kuhana i ima željenu konzistenciju, dodajte maslac i dobro izmiješajte dok se ne otopi.
-
Dodajte sir – bilo koji svježi ili kremasti sir po vašem izboru. Najbolje se slaže s svježim sirom ili feta sirom, ali možete koristiti i bilo koji drugi sir koji se dobro topi.
-
Promiješajte sve sastojke da se sir otopi i ujedini sa palentom. Po želji, pospite s rendanim parmezanom za dodatni okus.
-
Poslužite dok je još toplo. Ukrasite svježim peršunom ili drugim začinskim biljem po želji.
Savjet:
Palentu možete servirati uz meso, grilovane povrće ili jaja kao prilog, ili kao samostalan obrok. Također možete dodati maslinovo ulje za bogatiji okus.
Uživajte u ovom jednostavnom, ali izuzetno ukusnom jelu!