Kulinarstvo

Zasitno i brzo gotovo: Recept za pileći gulaš

Poželjeli ste jesti na na kašiku po mogućnosti da je brzo i jednostavno za pripremu? Dobri stari pileći gulaš u potpunosti odgovara tom opisu. To jelo lako se priprema, zasitno je i neće vam oduzeti puno vremena, a vaši ukućani bit će siti i zadovoljni.

Pileći gulaš – sastojci (četiri osobe):
1,2 kg krompira
400 g pilećeg mesa
1 luk srednje veličine
3 velike kašike ulja ili druge masnoće po želji
2 l vode ili temeljca
3 velike kašike sirćeta
2 kašike slatke mljevene crvene paprike
sol i papar
 
Pileći gulaš – priprema:
 
Krompir ogulite, operite i narežite na manje kocke. Mrkvu operite i narendajte, a ako vam je draže, možete je nasjeckati nasitno, ovisno o tome kakvu je preferirate u jelu. Operite piletinu i također je narežite na male kocke. Luk očistite i sitno nasjeckajte ili obradite u sjeckalici.
 
U veću posudu za kuhanje stavite ulje ili masnoću po izboru. Kada se malo zagrije, dodajte luk i pržite ga 10-ak minuta uz redovno miješanje sve dok lijepo ne požuti. Dodajte mrkvu i dinstajte 5 minuta. Zatim ubacite narezanu piletinu. Posolite i popaprite pa dinstajte sve zajedno 5 minuta.
 
Dodajte crvenu papriku, promiješajte pa sve zalijte vodom ili temeljcem koji ste prethodno ugrijali. Ubacite krompir i kuhajte 15-ak minuta. Tek kada je krompir u potpunosti kuhan, u gulaš dodajte sirće, prokuhajte još minutu i maknite s vatre. Ako sirće dodate prije nego što je krompir gotov, kiselina će ga spriječiti da se skuha kako spada.
 
Savjeti:
 
Ako ne volite gulaš “na kiselo” i preferirate verziju bez sirćeta, jednostavno ga izbacite iz recepta. Jelu slobodno možete dodati drugih začina po svojoj želji. Zaljutite ga s malo čili papričice, obogatite sitno nasjeckanim peršunom ili pak sušenim peršunom, dodajte mu malo kopra…
 
Mogućnosti je mnogo.
 
Slobodno mijenjajte količinu krompira u receptu. Prema uobičajenom normativu, u ovakva jela idu dva srednja krompira po osobi koja u sirovom stanju teže oko 300 grama. Za četiri osobe to iznosi 1200 grama, ali količinu prilagodite po svojim ukućanima, ovisno o tome vole li više ili manje krompira u jelu.
 
U gulaš možete dodati i drugo korjenasto povrće ako ga imate, celer, peršun i korabica dodatno će ga pojačati. Dodajte ga u fazi dinstanja kada dodajete i mrkvu.
 
akos.ba

Povezani članci