Nauka i tehnologija

Upoznajte Muhameda Smajevića (19) studenta koji je razvio aplikaciju za TV kuću na Kipru

Razgovarala: Amina Šljivo

Medijski senzacionalizam nas hrani negativnim vijestima, i često ovako svijetli primjeri koji nam daju nadu ostaju zataškani. Ovaj momak ima samo 19 godina i neće mi moći stati svo njegovo iskustvo u kapacitet ovog članka. Zove se Muhamed Smajević, živi u Tarčinu i prva je godina Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Programira, kreativan, vrijedan je, ali mu je ‘mahana’ što je skroman, pa je sav njegov rad do sada bio u sjeni.

 

Bili smo sretni da smo uhvatili malo njegovog nazovi slobodnog vremena, jer ga u principu nema – studira i radi. Mnogo radi. Dokaz tome su i njegovi prethodni projekti: rasvjeta autoputeva sa firmom Comtrade, snooker aplikacija za bilijar klub u Zetri, phone memo aplikacija za firmu iz Mostara, aplikacija za automatski rendering videa za vremensku prognozu za TV kuću sa Kipra, igrica Droping za Android, Android aplikacija SubhanAllah  itd.

 

Prvobitni razlog našeg razgovora je Muhamedov rad na aplikaciji za vremensku prognozu koju je radio za jednu kiparsku TV kuću. ‘ Radio sam aplikaciju za automatsko renderovanje videa za vremensku prognozu, za taj projekat je već bio gotov video template vremenske prognoze, ali je bilo potrebno napraviti i aplikaciju pomoću koje se unose novi podaci i dobija video vremenske prognoze za taj dan. Aplikacija radi tako što osoba iz meterološke stanice unosi potrebne podatke koji putem interneta idu do TV kuće na kojoj se nalazi server i koji na osnovu tih podataka renderuje video’ .  I tako danas, stanovnici Kipra znaju hoće li nositi kišobrane ili obući kratke rukave zahvaljujući Muhamedovoj aplikaciji.

 

Opširnije na portalu MS PLUS:

BH. Student koji je razvio aplikaciju za TV kuću na Kipru

 

 

Akos.bA

Povezani članci