Historija i tradicija

Tradicija i turistička atrakcija u vrijeme ramazana: Žuta Tabija ili Top

Žuta tabija u Sarajevu je najdraže mjesto velikog broja Sarajlija, ali i svih drugih ljudi koji su ikada bili na ovome mjestu.

Zaista, bez premca je trenutak zalaska sunca posmatran sa ove tačke. To je ona tačka sa koje se najsavršenije može fotografisati panorama Sarajeva. Stoga, veličanstvenost ovog zdanja ne leži u zanimljivim arhitektonskim elementima niti dekoraciji, već je posebnost Tabije lokacija i cijela atmosfera koju vam nudi ovo mjesto.

 

Žuta tabija je izgrađena u periodu Osmanskog carstva. Nalazi se na uzvišenju u starom dijelu grada Sarajeva, iznad šehidskog kompleksa Kovači, na mjestu Jekovac. Gradnja ove građevine je završena 1809.godine. Odluku o gradnji ovog objekta je donio Gazi Ahmed paša Skopljak. Osim Žute tabije, izgrađene su i tri kule (na Kovačima, Jekovcu i Vratniku). Građevina se nalazi na litici na Jekovcu, pa se još naziva i Jekovački bastion.

A zašto Žuta tabija? Građena je od specifičnog, grubo tesanog kamena žućkaste boje pa je zbog toga i nazivaju Žutom. Inače, nekih 500 metara iznad, nalazi se Bijela tabija…

 

Opširnije na portalu MS PLUS:

Povezani članci

Back to top button