Video recept: musaka s tikvicama i faširanim mesom
Sastojci:
- 4-5 tikvica;
- 600 gr. mesa;
- 250 ml. vrhnja za kuhanje;
- 2 velike glavice luka;
- 4-5 čehni bijelog luka;
- 1 mrkva;
- peršun;
- začini: so, biber, vegeta, đumbir, ruzmarin.
- sir trapist (po želji).
Priprema:
Tikvice oprati i tanje isjeći. Prebaciti ih u veću zdjelu, dodati so i biber zatim lijepo promiješati i ostaviti do upotrebe.
Isjeckati luk, crni i bijeli i prebaciti ih u tavu koju ste prethodno nauljili. Mrkvu i peršun također sitno isjeckati i ostaviti do upotrebe.
Propržiti luk, dodati mrkvu i sve zajedno još kratko propržiti. Nakon toga dodati meso i začiniti ga (so, vegeta, biber, đumbir i ruzmarin). Kada je meso skoro pa gotovo, dodati mu peršun i još kratko propržiti. Skinuti tavu s vatre i preći na sljedeći korak.
Nauljite pleh u kojem ćete redati musaku. Redajte sloj tikvica, zatim sloj mesa, i to isto ponovite još jednom i na kraju dodajte završni sloj tikvica. Kada ste to završili, polijte musaku vrhnjem za kuhanje i ostavite je da se peče 40tak minuta na 250°C.Kada je musaka gotova, izvadite je iz rerne, dodajte sir trapist pa ponovo, kratko vratite u rernu dok se sir istopi.
Prijatno 🙂
Za portal Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić