Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Koji su najtraženiji i najplaćeniji poslovi

Koji su najtraženiji i najplaćeniji poslovi

Jedna od najvećih životnih odluka je odabir profesije kojom ćemo se baviti. Zbog slabe ekonomske razvijenosti i netrpeljive političke situacije,  mladi u Bosni i Hercegovini se najčešće odlučuju za fakultete od kojih će imati lakše i brže zaposlenje, one za kojim je potražnja veća ali i one sa najplaćenijim diplomama.

Najbolji posao je onaj koji se nalazi na sredini između posla iz snova i posla koji čovjek obavlja u realnosti. Najbolji posao je onaj za koji smo talentovani, obrazovani, adekvatno plaćeni i zahvaljujući kojem možemo graditi karijeru.

  1. Medicina

Prema mnogim istraživanjima diploma medicinskog fakulteta donosi sjajnu budućnost, veliku zaradu, potražnju ali i  stres i odgovornost. Najplaćeniji i najtraženiji poslovi iz oblasti medicine su anesteziolog, hirurg i maksiofacijalni hirurg.

Oblast tehničkih nauka

Oblast tehničkih nauka je također primarna kod zaposlenja. Najzahvalniji su poslovi građevinskih inžinjera, inžinjera naftnog rudarstva, inžinjera hemijske tehnologije, mašinskih, elektrotehničkih i softverskih inžinjera.

Možda se to ne vidi na primjeru Bosne i Hercegovine, ali se u svijetu zbog povećanog zagađenja i trovanja planete dosta traže i plaćaju inžinjeri iz oblasti zaštite životne sredine.

IT oblast

Kako svijet tehnologije, računara i interneta postaje sve kompleksniji, tako se zanimanja vezana za IT oblast proširuju i razvijaju. Među IT poslovima, najplaćeniji je softverski arhitekta. Od softverskog arhitekte se očekuje da kreira i konstruiše osnove softverskog programa ili aplikacije dok rješava ozbiljne softverske probleme.

IT menadžer se bavi strategijom razvoja i upravljanja IT sektorom ili IT kompanijom. IT menadžer se bavi analizom troškova i procjenjuje isplativost ulaganja. Tim kojim on upravlja se sastoji iz programera, dizajnera, marketera, PR menadžera.

Vazdušni saobraćaj

Među najplaćenijim poslovima  na svijetu spadaju i oni iz oblasti vazdušnog saobraćaja.

Najviše zarađuju civilni komercijalni piloti. Posao pilota je prilično zahtjevan, ali je upravo zbog toga i plaćen. Više su plaćeni piloti koji su angažovani na internacionalnim letovima Odmah za pilotima dolaze avio-tehničari. Oni su zaduženi za besprijekorno održavanje aviona i sigurnost letova. Avio-inženjeri su također dosta plaćeni i traženi u svijetu.

Kontrolor leta je zadužen za kordinaciju vazdušnog saobraćaja. Oni komuniciraju sa pilotima i pomažu im da prevaziđu vremenske i sve ostale neprilike koje se dešavaju prilikom leta. Dosta su plaćeni stjuardi i stjuardese tj. kabinsko osoblje. Iako ne treba neko specijalno obrazovanje, posao je zahtjevan i naporan.

Marketinška industrija

Kako živimo u svijetu medija i reklama očekivano je i da su poslovi vezani za reklamnu industriju najplaćeniji i najunosniji.

U Bosni i Hercegovini također postoji potreba za menadžerima i marketinškim stručnjacima. Marketing menadžer je zadužen da obavlja niz aktivnosti kako bi što bolje prodao proizvod ili uslugu. On se bavi istraživanjem tržišta, promocijom i realizacijom marketinških kampanja…

Sprecijalni agenti

Prvo mjesto na Glassdoor listi Top 11 najplaćenijih poslova na svijetu zauzima specijalni agent. Specijalni agenti nemaju određeno radno vrijeme, a vrlo često moraju da se odazovu poslu na samo jedan poziv. Specijalni agenti se bave istragom zločina i kriminala u skladu sa zakonom. Vrlo često rade za velike privatne kompanije i gledaju da spriječe finansijske prevare. Specijalni agenti na godišnjem nivou zarađuju više nego piloti.

Geofizičari

Još jedan zanimljiv i nesvakidašnji posao se našao na Glassdoor listi najplaćenijih poslova na svijetu, geofizičar. Geofizičari posmatraju i proučavaju prirodne pojave, istražuju Zemljino magnetno, gravitacijsko i električno polje u čvrstim slojevima, moru i vazduhu. Neki se geofizičari bave potresima, a neki drugi proučavaju minerale na površini zemlje. Poslovi koji se tiču proučavanja zemlje i klimatskih promjena su veoma plaćeni.

Među traženim zanimanjima su i statističari, matematičari, finansijski menadžeri, prevodioci...

U moru mogućnosti i različitosti naših interesovanja najbolje zanimanje je ono za koje imamo određene afinitete i sposobnosti. Bez obzira koliko drugih faktora uticalo na naš izbor nužno je dobro razmisliti o tome gdje se možemo vidjeti i šta je to što bi bili sposobni obavljati najbolje. Međutim, ukoliko i pogriješimo u izboru neophodno je na vrijeme reorganizirati svoj cilj. Važno je znati i da uspjeh ne dolazi sam od sebe, za njega je neophodan trud.

“Razlika između uspješne osobe i ostalih nije u nedostatku snage ili znanja, nego u nedostatku volje.”     

Za Akos.ba piše: Lamija Nezirović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top