Poučne pričeU Fokusu

Poučna priča: Allah joj uslišao dovu i ispunio želju da dobije dijete

Prije nego što sam se udala, radila sam u muslimanskoj zemlji četiri godine kao stjuardesa. Tamo sam išla i na mise, a u toku misa, mogla sam čuti i zov ezana.

To mi je smetalo i te zvuke smatrala sam čudnima! Ja nisam imala pojma šta je to islam jer sam odrasla uz majku koja je bila predana katolkinja, a pohađala sam katoličku školu samo za djevojčice koju su vodile časne sestre.

Nakon udaje za svog sadašnjeg muža Egipćanina, prešla sam na islam i nastanili smo se u Kairu u Egiptu.

Elhamdulillah, to je bio kader (Allahovo određenje). Trenutno nosim nikab već tri godine, a odlučila sam da ga stavim kada sam ostala trudna. Iako su me muževi rođaci odvraćali od toga s pričom da neću ustrajati u tome, ja još uvijek ustrajavam! Ovo je uistinu najveća borba žene sa nefsom, ali Allah je uvijek uz mene, elhamdulillah. Prije nikaba i islama pratila sam svaki modni krik, posebice kada sam radila kao stjuardesa kada sam i srela svoga muža 1995. godine.

Subhanallah, nikab je zaštita za svaku ženu od gladnih pogleda i raznih izazova koji vode u grijeh. Šejtan radi svoj posao na svaki mogući način, ali to je njegov posao, da pokušava da nas odvrati od Allahovog puta. Nekada mi je teško da dišem, jer je jako vruće, ali mi žene vjerujemo da što više iskušenja imamo na Allahovom putu i sve to izdržimo, da ćemo zaraditi još veće nagrade u Džennetu.

Počela sam da prakticiram islam nakon dugog niza godina koje sam provela iščitavajući knjige o islamu. Na taj korak ponukala su me pitanja moga muža koja mi je postavljao o kršćanstvu. Tada mu ja nisam mogla dati nikakav racionalan odgovor iako sam odgojena u kršćanstvu i pohađala sam školu za djevojčice koju su vodile časne sestre, a i moja majka je predana katolkinja. Ovo je moja kratka priča.

Prije nego što sam se udala, radila sam u muslimanskoj zemlji četiri godine kao stjuardesa. Tamo sam išla i na mise, a u toku misa, mogla sam čuti i zov ezana. To mi je smetalo i te zvuke smatrala sam čudnima! Ja nisam imala pojma šta je to islam jer sam odrasla uz majku koja je bila predana katolkinja, a pohađala sam katoličku školu samo za djevojčice koju su vodile časne sestre.

Udala sam se sredinom 1997. godine i živjela sam sa svojim mužem u njegovoj zemlji i prešla sam na islam krajem iste godine. Kada sam vidjela svoju svekrvu kako čini sedždu, osjećala sam se čudno. Ja sam prešla na islam ne poznajući islam uopće! Nakon što smo bezuspješno pokušavali da dobijemo dijete, utvrđeno je da sam imala tumor na jajnicima koji je oslabio moju mogućnost da zatrudnim. Kao mlada bila sam jako bolešljiva i u 16-oj godini imala sam operaciju pri kojoj su mi otklonili štitnu žlijezdu.

Krajem 2000. godine moj muž je iznenada počeo da klanja. Allah mu je dao šansu! Oboje smo tada radili u jednom hotelu sa pet zvjezdica. Muž mi je rekao da počnem da se molim kako bi nam Allah poklonio dijete. U 2001. godini moj muž me je podučio kako da obavim namaz i počela sam da čitam knjige, poput “Sahihul-Buharije”. Kasnije sam spoznala da je Bog u islamu Ibrahimov Bog, Jedini istinski Bog – Allah, kako Ga muslimani nazivaju, i shvatila sam da se tu govori i o ostalim poslanicima, a Isus je bio jedan od njih.

U ramazanu 2002. godine molila sam se Allahu u noći Lejletul-kadra, ustajala sam sat prije sabaha da se molim. Zajedno sam se molila s mužem i tražili smo od Allaha da nam podari dijete. Sve to vrijeme sam plakala i upućivala dovu Allahu, dovila sam cijelim srcem i veoma iskreno. Plakala sam poput djeteta koje nešto moli svoje roditelje.

U februaru 2002. godine imala sam operaciju in-vitro fertilizacija, za umjetnu oplodnju. Nakon dvije sedmice, dobila sam potvrdu da sam zatrudnila. Allah me je blagoslovio divnom i zdravom djevojčicom, Hadžerom! Elhamdulillah! To je bilo čudo jer veliki broj žena ne zatrudni nakon prvog pokušaja in-vitro fertilizacije. Znala sam da je to poklon od Boga. Znala sam ako se budemo trudili na Allahovom putu i željeli nešto, da će nam to Allah i dati. Svoj život sam posvetila Bogu čak i kada sam bila veoma mlada. Allah je moj čuvar. Sve ovo sam sebi i dokazala, ali želim da cijeli svijet zna da nema moći niti snage do Allahove! Allahu na emanet!

Ummu Hadžer (muslimconverts.com/n-um.com)

Povezani članci

Back to top button