EnterijerU Fokusu

Osnove usklađivanja boja kod uređenja doma

U čemu je razlika?!

Osnova dobrog stila pri uređenju doma su pažljivo odabrane boje, jer ako uskladite boje u svome domu, on će ostavljati dojam s puno više stila i profinjenosti bez obzira na cijenu namještaja.  Zbog toga kod uređenja doma zaista je tačna izreka da dobar stil puno više vrijedi od novaca.

  1. korak

Ovo je najvažniji korak, ako tu ne definirate precizno što želite, kasnije ćete teško imati usklađen dom.

Odlučite se hoćete li dom uređivati u toplim bojama ili hladnim.

Hladne boje su:

Boja limete,

Zelena,

Tirkizna,

Plava,

Ružičasta,

Ljubičasta,

Crna i sve nijanse sive (one se kod uređenja doma ubrajaju u hladne boje).

Bijela

Tople boje:

Bordo,

Crvena,

Narančasta,

Smeđa,

Bež,

Žuta,

Maslinasto zelena,

Bijela (bijela boja se kod uređenja doma smatra neutralnom te se slaže i s toplim i hladnim tonovima, iako je efektnija u hladnim kombinacijama)

Iako vam se crna i siva mogu učiniti kao neutralne boje, najvažnije je da ne kombinirate nijanse smeđe i crnu ili sivu. Takve kombinacije djeluju neugledno, pa će vam stan uvijek djelovati neurednije nego što jest.

  1. korak

Slikovni rezultat za uredjenje domaOdaberite temeljnu boju uređenja doma. Temeljna boja uređenja doma je obično bijela ili crna ako se radi o hladnim bojama, a bež i smeđa ako se radi o toplim tonovima.

  1. korak

Obično podne obloge (parket i laminat) se ne usklađuju prema ostatku doma i možete ih ignorirati, ali ako kupujete tepih on bi trebao biti usklađen.

  1. korak

Slikovni rezultat za uredjenje domaNakon što ste odabrali temeljnu boju, neka te boje budu glavni komadi namještaja. Slijedite pravilo da u domu imate maksimalno tri boje, s tim da krupne komade namještaja, tepihe i boju zidova birate u neutralnijim bojama, a ukrase i dekorativne predmete u izražajnijim bojama, kako vam dom ne bi djelovao ni bezlično, ni previše kričavo.

Dom bi trebao izgledati skladno i protočno, a boje se nadopunjavati i prelijevati, a ne odbijati jedna od druge. Naravno postoje opcije u kojima je moguće efektno kombinirati tople i hladne boje, ali takve kombinacije ostavite profesionalnim dizajnerima koji imaju ipak mnogo bolje oko od prosječne osobe koja samostalno uređuje svoj dom.

Cover magazin

Povezani članci

Back to top button