Islamske teme

7 načina kako da poboljšate kvalitet vaših teravija

Želim sa vama da podjelim nekoliko savjeta u vezi toga kako poboljšati kvalitetu teravih-namaza.

Za mnoge od nas teravija je postala ritual koje samo pokušavamo izvršiti. Nedostatak koncetracije i razumijevanja u kombinaciji sa brzim klanjanjem vodi ka tome da većina nema potpuno iskustvo teravih-namaza. Ipak, ima dosta ljudi koji se zaista okoriste od ramazanski teravija. Ti muslimani imaju viši level duhovnosti, bliži su Allahu i imaju dublju konekciju sa Kur’anom.

Kako to oni postižu?

Sažeo sam ovih sedam savjeta koje može bilo ko od nas da sprovede u ovom ramazanu. Pa čak kada biste implementirali samo jednu od ovih sedam strategija, to bi vam pomoglo da unaprijedite kvalitetu vašeg teravih-namaza u ovom ramazanu.

1. Obnovite vaš nijjet svakodnevno

Svaki oblik ibadeta može postati obični ritual ako svakodnevno ne provjeravamo našu namjeru. Stoga, prvi korak da održite teravih-namaz ispravnim jeste da svakodnevno sebe propitujete zašto vi ustvari klanjate. Podsjeti sebe svakog dana dok ideš u džamiju “Klanjam teraviju u ime Allah i da unaprijedim moju vezu sa Allahom i Njegovom Knjigom.”

Svakodnevni podsjetnim o tome zašto klanjamo, dugoročno pomaže da naše klanjanje bude kako treba.

2. Izaberi pravu džamiju

U nekim džamijama imami tretiraju teraviju kao ritual i žure da je što prije završe. Kao rezultat toga i Kur’an se uči prebrzo. Namaz se klanja previše brzo da bi se smatrali ispravnim i niko ustvari nema od njega koristi.

Ali postoje džamije u kojima se teravijima pristupa sa poštovanjem. Imam ispravno i po tedžvidu uči Kur’an, umjerenim tempom i uspjeva da završi u pristojom vremenskom periodu. Izaberite takve džamije umjesto prethodnih, doživjet ćete bolje iskustvo. Posljednje odredište, ako ne uspijete pronaći takve džamije, onda klanjajte kod kuće sa porodicom i prijateljima, to je bolje nego da klanjate brzo.

3. Čitajte prijevod Kur’ana prije teravije

Prije nego što krenete u džamiju na teraviju pročitajte prijevod nekih ajeta koje će imam učiti te večeri. To će vam pomoći da se bolje skoncentrišete u namazu i da se više okoristite od njega. Pročitajte prijevod ključnih ajeta prije namaza i razmišljajte o njima tokom namaza umjesto što ćete sanjariti.

4. Izučavajte tefsir

Pohađajte lokalne seminare ili one koji su dostupni na internetu, pridružite se našem besplatnom online kursu tefsira illi pročitajte knjigu tefsira. Pokušajte svakodnevno razumijeti Kur’an malo dublje. To će vam pomoći da bolje doživite teravih-namaz.

Budite oprezni i pročuvajte autentični, a ne pogrešni tefsir ili još gore da stvarate vaše vlastito tumačenje i razumijevanje Kur’ana. Kako biste bili sigurni, držite se tefsira autentičnih učenjaka.

5. Klanjajte u zadnjoj trećini noći

Ovisno koju pravnu školu slijedite, teravija i tehedždžud su ista stvar, to jest oni oboje potpadaju u noćni-namaz koji se klanja tokom ramazana. Zbog toga, najbolje vrijeme za namaz nije odmah nakon jacija-namaza, već tokom posljednje trećine noći.

To je vrijeme kada se dova prima, a to vam daje dodatni razlog da klanjate u to vrijeme. Postoji nekoliko načina kako da to radite u ramazanu. Možete klanjati cijelu teraviju kasno u noć ili ostaviti par rekjata koje će te obaviti kasno u noći. Ili jednostavno ostavite vitr-namaz za sehursko vrijeme. Koji god način da odaberete, pokušajte klanjati par rekjata tokom zadnje trećine noći zbog dubljeg duhovnog iskustva.

6. Dovite tokom zadnje trećine noći

Kao što je spomenuto u prethodnoj tački, dova se prima u zadnjoj trećini noći. Dakle, ne samo da želite klanjati namaz u to vrijeme, već i da vaše srce približite Allahu u tom vremenu. Mnogi od nas se na sehur bude u stanju bunila i sanjare tokom sehurskog obroka. Umjesto da budete takvi, iskoristite to vrijeme da učite dovu za stvari koje zaista želite. To će vas omogućiti dublje duhovno iskustvo.

7. Izbjegavajte negativnost

Usredotočite se na vaš ibadet i vezu sa Allahom tokom ramazana. Izbjegavajte negativne misli: “Nisam dovoljno dobar da bi klanjao!”

Klonite se kontraverznih rasprava: “Koliko rekjata ima teravih-namaz?”
Izbjegavajte loše društvo: “Šta će griješnik poput tebe na teraviji?”
I izbjegavajte raspravu sa svojim bratom muslimanom.

Fokusirajte se na vašu vezu sa Allahom, jer to je jedino važno. Teravija nije takmičenje između tebe i tvojih prijatelja i toga ko će od vas više klanjati, prije završiti ili ko će imati jači dokaz. To je jedan vid obožavanja koji mora biti urađen u ime Allaha.

Uradite ovih sedam stvari i ako Bog da ćete doživjeti duhovno iskustvo teravije u ovom ramazanu.

Autor: Ismail Kamdar

Izvor: islamicselfhelp.com

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button