Moja putovanja

6 najljepših europskih gradova na jezeru

Ne morate pobjeći na more kako bi uživali u prekrasnim i umirujućim pogledima na vodu i plaže. Bijeg na jezero može biti jednako uzbudljiv i romantičan, ako ne i uzbudljiviji i romantičniji od mora.

Ono najbolje, svi ti gradići s jezerom izgledaju čarobno u bilo koje doba godine, a ako razmišljaš o zimskom odmoru za dušu i tijelo – pronašle smo savršena europska mjesta u našoj blizini:

Ohridsko jezero jedno je od najdubljih i najstarijih jezera u Europi i već stoljećima predstavlja idealno mjesto za odmor. Ovaj makedonski biser nalazi se na sjeveroistočnoj obali Ohridskog jezera, a turiste privlači svojom ljepotom, prirodnim okružjem i brojnim povijesnim spomenicima.

Gradić Hallstatt na obali istoimenog jezera Hallstatt izgleda kao da je iz bajke. Maleno šarmantno selo, alpske kuće iz 16. stoljeća i barokne crkve, prolivaju se niz padinu do vodenog ruba s kojeg se strmi šumoviti brežuljci uzdižu u oblake.

Područje je poznato po najstarijem rudniku soli na svijetu, kao i po svojim živopisnim stazama koje izgledaju jednako čarobno u toplijim i hladnijim mjesecima. Zima je posebno privlačno vrijeme za posjetiti ovo jezero jer je Hallstatt često prekriven snježnim pokrivačem, a šarmantna  tržnica preuzima glavni trg.

Bledsko jezero puno je više od fotografija iz snova. Ovdje ćeš pronaći i povijest i avanturu u jednom paketu. Uz prekrasne Julijske Alpe, kobaltno-plavo jezero oduševljava svojom mirnoćom i zrcalnim prizorima, a možeš se uputiti čamcem na središnji otočić, ali i uživati u nevjerojatnom pogledu na jezero s brda i dvorca iz 11. vijeka.

Sa zadivljujućim alpskim pogledom koji uokviruje njegovo poznato jezero, Annecy je elegantna prijestolnica francuske regije Haute-Savoie. Francuski gradić smješten je na sjevernim obvalama istoimenog jezera, a već godinama je poznat kao idealna vikend destinacija.

Nijedan popis europskih gradova na jezeru ne bi bio potpun bez spominjanja jezera Como, glamuroznog aristokratskog mjesta u talijanskoj regiji Lombardija.

Među brojnim selima uz obalu, Cernobbio je jedno od najslikovitijih, sa historijskim kućama koje krase prekrasna šetnica uz jezero i mali, ali lijepi vrt zvan Il Giardino Della Valle.

Usred slikovitih brežuljaka na južnim obalama jezera Lugano, Morcote je jedno od najljepših sela u Švicarskoj. Šarmantne uske ulice i drevne građevine te romantični botanički vrtovi Scherrer oduševit će te svojom nestvarnom pojavom.

Povezani članci

Back to top button