Zdravlje

Kako se osjeća oboljeli od depresije: Naučite biti pažljivi prema takvima osobama

Depresija se obično primjećuje na četiri  načina. Često promjene prije vas primjete osobe koje vas dobro poznaju. Simptome i neka iskustva oboljeli za vas smo odabrali iz knjige Mayo Clinic o depresiji – kako razumijeti, prepoznati i liječiti depresiju?

Mali savjet vama dragi čitaoci. Kada pročitate ovaj tekst, sjetite se svih onih u vašem okruženju koji možda pate od teških ili blagih depresivnih epizoda, a vi ih možda ne razumijete, smatrate ih lijenim, nedruželjubivim, bezosjećajnim i sl. Jer ako su oni bolesni od ove bolesti, a vi ih ne razumijete ili čak što više, napadate ih i otežavate im vašim negativnim komentarima u vezi njihovog života, to bi zaista bio veliki grijeh kod Boga.

Zato pročitajte ovaj tekst pažljivo, a nakon toga razmislite o ovome što smo prethodno napisali.

Promjene raspoloženja

Glavno obilježje depresije jest loše raspoloženje. Možete se osjećati tužno, bespomoćno, beznadno ili plačljivo. Tokom razdoblja depresije uobičajeno je osjećati sniženu razinu samopoštovanja i samopouzdanja. Mnoge osobe koje boluju od depresije osjećaju se krivima i bezvrijednima. Međutim, katkad se oboljeli od depresije ne osjeća loše. Tada mogu biti izraženije druge emocije, primjerice uznemirenost, razdražljivost i ispadi bijesa. Možete osjećati dosadu i nezainteresiranost za sve oko sebe. Aktivnosti u kojima ste dosada uživali više vas ne mogu zainterisirati niti pružiti zadovoljstvo.

Kongitivne promjene

Depresija može uticati na pamćenje i proces mišljenja. Možete imati smetnje koncetracije. Možete osjećati kako teže donosite svakodnevne odluke. Čak i relativno bezazlene odluke, poput odluke što ćete odjenuti ili koji obrok pripremiti, mogu se činiti teškima i zahtijevati puno vremena. Rezultat svega je otežano djelovanje u svakodnevnom životu.

Tjelesne promjene

Depresija može na više načina uticati na tjelesne funkcije. Primjer, može uništiti ritam ciklusa spavanja i prehrane. Depresivna se osoba može probuditi oko četiri ili pet ujutro i ne može više zaspati ili može imati pojačanu potrebu za spavanjem i provoditi više sati u krevetu. Također, može imati pretjeran apetit i dobivati na tjelesnoj težini ili izgubiti tek i tjelesnu težinu. Seksualna želja može se smanjiti ili potpuno nestati. Depresija može iscrpiti vašu energiju. Osobe koje boluju od depresije često se osjećaju umorno, usporeno ili istrošeno. Ustajanje ujutro ili priprema doručka može se činiti veličanstvenim uspjehom. Depresija je također povezana s neodređenom tjelesnom boli poput glavobolje, boli u leđima, boli u trbuhu i drugdje bez vidljiva medicinskog objašnjenja.

Promjene ponašanja

Depresija može promjeniti ponašanje na različite načine. Ako ste inače uređen, možete početi zanemarivati vlastiti izgled. Ako ste oduvjek redovito i pažljivo plaćali račune, možete izgubiti naviku plaćanja. Možete se početi povlačiti od društva, tražiti samoću u domu. Učestalije su svađe sa supružnikom ili članovima porodice. Na radnom mjestu možda nećete stizati obaviti poslove u zadanom roku.

Iskustva

Navodimo tekstvoe nekoliko osoba oboljelih od depresije. Opisuju svoja iskustva tokom bolesti. (Mi smo za ovu priliku odabrali samo dva teksta)

Glas prošlosti

Trenutno sam najjadniji živući čovjek. Kada bi se ono što sad osjećam ravnoprano raspodjelilo na cijelu ljudsku civilizaciju, na cijelom svijetu ne bi bilo nasmiješena lica. Ne mogu reći hoću li ikad biti bolje. Imam užasan predosjećaj da neću. Podnositi ovo što sada podnosim neizdrživo je. Čini mi se da ću ili umrijeti ili ozdraviti.

Ove je riječi napisao Abraham Lincoln svom bliskom prijatelju 1841. godine, budući predsjednik SAD-a.

Glavni simptom depresije u mom slučaju zasigurno je nemogućnost koncentracije. Ne mogu dovršiti zadaće ili dati najbolje od sebe za provođenje kreativnih projekata. Gubitak apetita nikada nije predstavljao problem. Zapravo, u razdobljima depresije jela sam više. Jedne sam zime, prije nekoliko godina u razdoblju depresije, svake večeri jela pola kilograma sladoleda dok se nisam udebljala 20 kilograma. Trebalo je puno vremena da ponovo smršavim i da se izvučem iz depresije.

Elizabeth Eugene, Oregon

Izvor: Dr. Keith Kramlinger, Mayo Clinic o depresiji – Kako razumijeti, prepoznati i liječiti depresiju?, Medicinska naklada, Zagreb, 2005, str. 9-10

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button