Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > 5 načina na koje vam mačka može pomoći u odgoju djece

5 načina na koje vam mačka može pomoći u odgoju djece

Domaće mačke su, uz pse, najpopularniji ljubimci. Mnogi ih biraju upravo zbog toga što se je o njima lakše brinuti. Njihovo nezavisno i specifično ponašanje može djecu da nauči mnogim lekcijama, od kojih izdvajamo slijedećih pet

Piše: Nedim Botić

1. Igra

Dijete može mnogo da nauči iz igre sa mačkom koja vašoj ljubimici jača lovačke instinkte, nužne za preživljavanje u divljini. Dijete će se naučiti igri i strpljenju, mentalno i fizički profitirati i razvijati u odgovornog i brižnog mladog čovjeka.

2. Čistoća i urednost

Mačka je vrlo pedantna kada je u pitanju njena higijena, zbog čega joj ne treba redovno kupanje kao kod pasa. Većina mački pola svog budnog vremena koristi upravo za čišćenje. Iako ne želite da vaše dijete provodi toliko vremena u kupatilu, mačka će mu pokazati koliko su važne higijena i čistoća.

3. Globalna odgovornost

Odgovorni vlasnici mačaka trebalo bi, ako ne namjeravaju da ih koriste za uzgoj, sterilisati ili kastrirati svoje mačke. Milioni mačaka lutaju svijetom i nerijetko završe eutanazirane, a samo odgovorni vlasnici mogu uticati na smanjenje te brojke.

4. Povezivanje i empatija

Mačke su otporna i dugovječna bića, većina živi od 14 do 20 godina. Kada kući dovedete mače, dijete će imati prijatelja tokom većeg dijela odrastanja, što će ga naučiti važnim lekcijama o odnosima i posjedovanju ljubimca. Djeca koja odrastaju uz ljubimce imaju više empatije prema svim bićima.

5. Organizacija vremena

Mačke ne znaju na sat, ali znaju raspored. Po prirodi noćne životinje, jedu, spavaju i igraju se u isto vrijeme svakog dana. Lako se prilagođavaju ritmu porodice. Objasnite djetetu pozitivan učinak koji rutina ima za mačke pa ga zadužite za neki zadatak vezan za ljubimicu, kako bi dobilo neku odgovornost.

{youtube}R_g4CQGxVrI{/youtube}

novovrijeme.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com