U Fokusu

10 stvari koje ne bi trebali raditi kada se “vratite vjeri”

Vidjeli smo to puno puta, možda čak i iskusili. Tako dugo si musliman samo po imenu. Nisi znao puno o islamu i islamskom učenju i bio si zadovoljan sa svojim džahilijetom. Ali nešto se promjenilo.

Kao pomjeranje zemlje prije zemljotresa, nešto se dogodilo u tvom životu što ti je odjednom otvorilo oči prema ljepotama tvoje vjere. Spoznao si da trebaš Gospodara i tada si se vratio Njemu.

Ili nisi bio rođeni musliman, ali je vaš život dobio novo poglavlje: Islam. Ostavit ćes sve što si ili nisi prakticirao zbog Allaha dž.š.

U oba ova primjera, pokušao si da potvrdiš ili povratiš muslimanski identit i konačno si razmislio i prihvatio ga kao svoj. Ipak, tokom nastajanja te tvoje nove duhovnosti stvari počinju da idu nizbrdo. Možda ti to ne vidiš, ali svi oko tebe sigurno vide….

Ovdje je lista od 10 stvari koje se ne bi trebale desiti kao rezultat tvog okretanja novog lista u životu i postajanja boljim muslimanom (novim muslimanom) koji želi da praktikuje svoju vjeru.

1. Postajete uskogrudni

Ovo je možda najgora i najironičnija stvar koja dolazi kad postaneš musliman koji praktikuje vjeru. Islam posjeduje bogatstvo i različitost izgrađivanu tokom historije; od objave, shvatanja i pravila pa do velikih učenjaka i intelektualaca ( Ebu Hanife, Imama Malika, imama Šafije i imama Ahmeda).

Islam nije nešto što može biti ograničeno na nešto što ste naučili od jedne osobe unutar vaše zajednice, ili nakon gledanja nekoliko videa na YouTube-u. Baš suprotno, postajenje bližim Allahu dž.š. i učenju islama trebalo bi da vas učini mnogo širokogrudnijim. Drugim riječima, što ste obrazovaniji, više shvatate da razlike u mišljenju u islamu nisu prokletstvo nego blagoslov.

Većinom, uskogrudnost vodi pojedinca da uradi sljedeće:

2. Bunite se protiv vaše porodice

Sada kad ste vidjeli svjetlo, počinjete primjećivati grijehe u kojima je možda vaša porodica. Kako se usuđuju da ne klanjaju? Zašto na idu na predavanja? Zašto me oni ne podržavaju – uostalom slijedim istu religiju kao i oni!!? Zašto nisam rođen unutar porodice koja više praktikuje vjeru?? Zašto moji roditelji nisu učili Kur’an dok su bili mlađi? Zašto, zašto, zašto?

Ove, i mnoge druge misli prolaze kroz vaš um…Ali moraš znati nekoliko stvari: a) Ti nikad nećeš biti u mogućnosti da promijeniš cijelu svoju porodicu–posebno svoje roditelje..b) Budi skroman. Prije samo kratkog vremena i ti si bio uronjen u isti grijeh i da nije bila milost od Najmilostivijeg, tvoje se stanje možda nikada ne bi promijenilo.

Približavanje Allahu dž.š. bi vas trebalo zaista približiti vašoj porodici (bez obzira na njihove mahane) pošto sada shvaćate veliku važnost rodbine u islamu i ogromna prava vaših roditelja nad vama.

3. Bunite se protiv društva

Niste samo postali svjesni zla u svojoj kući već i onog vani!

Zabranjujete sebi stvari kao što su televizija, zabava, društvo, socijalne aktivnosti, šoping centri ili bilo šta povezano sa “Zapadnjačkom fitnom” a koje ne postoje u islamskom svijetu.…Ali o tome ćemo neki drugi put.

Više prakticiranje vjere ne treba značiti da ćeš napadati društvo koje te možda uzdiglo i kome duguješ svoju kulturnu tradiciju, norme i vrijednosti. Umjesto toga treba da te više zainteresuje. Biti musliman znači balans – zato uživaj u dobrima koje tvoje društvo nudi. Naravno niko od nas ne uživa u društvenim bolestima kao što su korupcija, zagađenje, siromaštvo i tako dalje, ali to ne znači da mi trebamo okrenuti njima leđa. Budimo iskreni, mi (posebno oni koji su rođeni na Zapadu), trebali bi biti zahvalni za mir i civilizaciju koju pronalazimo ovdje ali koja nedostaje u mnogim djelovima islamskog svijeta. I zapamtite da Allah dž.š. kaže:

“Zaista, Allah neće izmjeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne izmjeni sebe,” (Kur’an, 13:11)

Ovo je veoma važno za nas da zapamtimo prije nego što počnemo grditi našu porodicu, prijatelje i društvo

4. Proglašavate sve haramom ili halalom

To je jako opasno raditi. Iako si naučio malo o islamu ti još uvijek nemaš pravo da daješ fetve. To je nešto što je ostavljeno za one najučenije od muslimana; one koji su svoj život posvetili studiju i učenju islama

Osim toga ako si brz da proglašavaš stvari za haram/halal zapamti ovo: Ti stavljaš svoju riječ nasuprot riječi Allaha dž.š. i onih koji studiraju Njegovu vjeru. Prilično zastrašujuće, zar ne?

Najčešće oni koji krenu više praktikovati vjeru brzopleto proglašavaju šta je haram/halal. Zato uzmite savjet: nemojte to raditi! Samo zato što neko ima drugačije mišljenje ne znači da to mišljenje manje vrijedi od tvog. Bilo je različitih mišljenja i u vrijeme Poslanika s.a.w.s. a i poslije njegove smrti! Ali ove razlike nisu dijelile muslimane kao što to rade danas. Umjesto toga oni su isticali ljepotu islama i kako je on uistinu vjera koja je za sva vremena i kulture.

5. Izolujete sami sebe

Samo zato što ste počeli više praktikovati vjeru ne znači da trebate ograničiti sebe samo na kuću, islamske aktivnosti, itd.
Poslušajte me: ŽIVITE SVOJ ŽIVOT!

Allah dž.š. je postavio granice koje se ne smiju prelaziti. Ako izvadite svoju glavu iz pijeska samo 5 sekundi, shvatit ćete da ima mnogo slobode u onome što mi možemo raditi kao muslimani.

Sve dok to ne prelazi granice koje je Allaha dž.š. postavio, osjećaj se slobodnim da se angažuješ na stvari koje donose radost i sreću u naše živote.

Ne kopajte jaz između vas i svojih dugogodišnjih prijatelja samo zato što ste počeli praktikovati vjeru više od njih. Ne napuštajte vaš posao ili školu (osim naravno, ako oni nisu halal ili vode u haram). Ne ograničavajte vaše dane na sobu i samo na studiranje islama.
A moje drage sestre, više praktikovanje vjere ne bi trebalo ometati vaša prava, vas kao žena. Vi ne bi trebale nikada postati nevidljive ili bez glasa. Nikada ne bi trebale biti ušutkane. Islam je osnaživanje, i sve što te čini da se osjećaš drugačije – po mom skromnom mišljenju – nije islam.

Više praktikovanje vjere bi trebalo da vam otvara svijet i nove mogućnosti. Također bi to trebalo biti razlogom vašeg većeg angažovanja u zajendici, bilo da je to kroz NVO sektor, sport ili nešto drugo.

6. Gubite svoj identitet

Ovo je jedna velika stvar. Braćo i sestre svi ste vi jednistveni, kreativni i različita ljudska bića. Nikad se ne trebate osjećati kao da sada morate svi nositi crno, podvrnuti vaše pantalone ili početi u govor ubacivati riječi kao što su ‘ukhti’ ili ‘akhi’. Također, ako ste konvertit možete zadržati vase vlastito ime (osim ako je izričito neislamsko)!

Približavanje Allahu dž.š. trebalo bi da te dovede bliže onome kakav si ti istinski. Prigrlite vašu kulturu, jezik, iskustvo i jedinstvene nijanse. Uprkos onome što ste možda vidjeli ili čuli, pravi “musliman” ne može biti istinski kategoriziran ili označen. Prigrlite svoj identitet i budite ponosni time kako vas je Allah dž.š. stvorio.

7. Gledate sa visine na druge

Ovo je priča za sebe. Ponovo, budite ponizni, kao što se kaže:

Svaki pravedan čovjek ima prošlost a svaki griješnik ima budućnost.

Također, izbacite diskriminaciju prema nemuslimanima. Oni možda nisu tvoj brat ili sestra po vjeri, ali oni su sigurno još uvijek tvoja sestra/brat po čovječanstvu i zaslužuju vaše poštovanje i ljubaznost.

8. Odmah postajete “učenjak”

Google, Facebook, Twitter, Tumblr i druge društvene mreže ili tehnologija vas ne pravi ekspertom na polju islama. Zamislite samo koliko truda treba da se postane doktor – da li biste ikada prihvatii tvrdnje nekoga ko je jednostavno izguglao informacije bez i jedne službene forme obrazovanja?

Ne izdajite fetve, ne korite druge i ne mislite da sve znate. Jednostavno se stavite u poziciju učenika. Zapamtite također da je učenje cjeloživotni proces.

9. Stupate u brak

Ovo uglavnom važi za one koji su prešli na islam, koji su možda postali muslimani radi vjenčanja ili za one koji su pod pritiskom da se vjenčaju “da očuvaju svoju vjeru”.

Da pojednostavimo, ako ste se tek vratili Allahu dž.š. (pod ovo “tek” mislim u zadnjih nekoliko godina života) onda pustite da se taj brak jednostavno ‘dogodi’, ne pokušavajte to forsirati. U međuvremenu vi ste tek počeli imati najbolji odnos prema vašem Gospodaru. Dopustite da to urodi plodom. Volite i cijenite ove intimne momente u kojima uživate kada klanjate i molite se vašem Gospodaru.

Pričamo o upotpunjenju “naše vjere” bez svijesti o tome da mi sami još uvijek nismo kompletirani. Posvetite se svojoj vjeri a sve ostalo će doći na svoje mjesto, aBd.

10. Žurite da nadoknadite propušteno

Molim vas okakšajte sebi. Da, možda ste manje zapamtili Kur´ana od svojih prijatelja. Da, možda imate manje vjerskog znanja. Da, možda niste baš najčvršći u ibadetima. Da, možda još uvijek posrćete, padate i spotičete se.

Ali zapamtite, ovo je vaše vlastito putovanje Allahu dž.š. a nije trka. Nema smisla da uspoređujete početak svoje priče sa nečijom sredinom…Počnite sa bilo kojeg nivoa na kome ste sada i samo idite naprijed. Ne odustajte i pročistite svoj nijet. Nije poenta u kvantitetu već u kvalitetu…Zapamtite to !!!

A Allah dž.š. zna najbolje.

Autor: Ubah

Izvor: suhaibwebb.com

Za Akos.bA preveo: Almir Macić

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button