Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Žrtve genocida u Memorijalnom centru Potočari pratit će izricanje presude Mladiću

Žrtve genocida u Memorijalnom centru Potočari pratit će izricanje presude Mladiću

U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice žrtve genocida danas će, u organizaciji Udruženja logoraša “11. juli Potočari – Srebrenica”, pratiti izricanje presude haškom optuženiku Ratku Mladiću, bivšem komandantu nekadašnje Vojske Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Više desetaka osoba, žrtava genocida u Srebrenici, okupilo se u Spomen sobi Memorijalnog centra u Potočarima kako bi pratili izricanje presude Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici i još šest opština u Bosni i Hercegovini (Vlasenica, Foča, Ključ, Sanski Most, Prijedor, Kotor Varoš), opsadi i teroriziranju građana Sarajeva, kršenju zakona ili običaja ratovanja, zločine protiv čovječnosti, zarobljavanju vojnih posmatrača i pripadnika mirovnih snaga UN-a, formiranju logora za vrijeme rata u BiH od 1992. do 1996. godine.

Presudu iz Haga u Potočarima će pratiti i čuveni fotoreporter Ron Haviv, koji je svojim fotografijama širio istinu o dešavanjima u Bosni i Hercegovini tokom rata.

Brojne novinarske ekipe stigle su u Potočare kako bi pratili reakcije žrtava genocida tokom izricanja presude u Hagu.

Očekuju, kako ističu, “djelimično zadovoljenje pravde, doživotnu zatvorsku kaznu za Mladića”, pod čijom su komandom vojne i policijske snage bh. entiteta RS, te paravojne formacije iz RS i Srbije nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenice 11. jula 1995. godine u dokazanom, već presuđenom genocidu ubile najmanje 8.372 osobe bošnjačke nacionalnosti.

Izricanje prvostepene presude Mladiću počet će u 10 sati pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu (Holandija). Presudu će izreći tročlano sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u sastavu Alphons Orie (predsjednik), te Bakone Justice Moloto i Christoph Flugge.

Haški tužioci Peter McCloskey, Alan Tieger i Dermot Groome zatražili su da Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top