Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Zenica: 3.000 građana i građanki prisustvovalo šetnji za hidžab

Zenica: 3.000 građana i građanki prisustvovalo šetnji za hidžab

Mirna šetnja protiv odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine o zabrani nošenja hidžaba u pravosudnim institucijama te obilježavanje Svjetskog dana hidžaba okupili su oko 3.000 građana ovog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Učesnici ove šetnje okupili su se na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici gdje su održani kratki prigodni govori nakon čega su svi okupljeni krenuli glavnim gradskim ulicama Zenice kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom ove odluke. Organizatori mirne šetnje u Zenici su Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija, regionalna Koordinacija Zenica a organizacijom “Islam My Life”, a Medžlis Islamske zajednice Zenica je podržao ovu akciju.

Amara Šabić, koordinatorica današnjeg okupljanja izjavila je kako se radi o sramnoj odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Akciju je podržao veliki broj građana Zenice, bez obzira radilo se o ženama i djevojkama koje nose hidžab ili ne, čime je iskazana solidarnost.

“Povod današnjem okupljanju je jedna sramna i diskriminatorska odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine o zabrani nošenja mahrame ili hidžaba u pravosudnim institucijama. To se zasad odnosi na pravosudne institucije, no kako smo navikli, najvjerovatnije bi se to kasnije proširilo na ostale institucije, poput institucija školstva, zdravstva, vlade”, rekla je Šabić.

Dodala je kako je zadovoljna velikim odazivom građana i građanki u Zenici.

“Zadovoljna sam jer je Zenica poznata kao grad mišljenja, grad koji ne pali televiziju da stvori mišljenje i ovdje je uvijek ovakav veliki odaziv. U ovom slučaju mislim da se to ne tiče samo žena sa hidžabom i njihovih porodica, nego i svih ljudi u Bosni i Hercegovina. Zaista je sramota nekome naređivati šta će nositi ili neće nositi i znamo da to ne radimo ni sa psima, ne određujemo im kuda se mogu kretati, a pogotovo ljudima”, napomenula je Šabić.

Neke od učesnica ove mirne šetnje su šetnju doživjele dosta emotivno, brišući suze dok je održan kratak govor o odluci VSTV-a.

Uz poruke koje o hidžabu govore kao ponosu, (po)časti i drugima, učesnici su na miran način izrazili svoje nezadovoljstvo ovom odlukom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top