Vijesti iz zemlje

Zenica: Šetnja u znak sjećanja na žrtve Srebrenice

Mirna šetnja u znak sjećanja na žrtve Srebrenice održana je u Zenici 11. jula, na dan ukopa žrtava srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Tarik Karan, aktivista Asocijacije mladih SDA Zenica, organizatora šetnje, je rekao kako se ovakvi događaji ne smiju zaboraviti, jer zaborav dovodi do njihovog ponavljanja.

“Asocijacija mladih SDA ovu šetnju organizuje već treći put zaredom, ali nažalost, nismo zadovoljni brojem prisutnih građana. Iz godine u godinu vidimo da je sve manje i manje ljudi, i to nas brine jer je naša funkcija i cilj ove šetnje da osvijestimo Bošnjake i ne dati da zaboravimo ovaj događaj, jer ovo je jedna velika lekcija. Ako ovo zaboravimo, osuđeni smo na njegovo ponavljanje, a znamo čime to rezultira, a to je nestanak bošnjačkog naroda i možda i Bosne i Hercegovine”, rekao je Karan.

Merjema Halilović izjavila je kako je bitno da 11. juli obilježi što više ljudi.

“Mislim da je važno da smo svi danas ovdje, da obilježimo ovaj 11. juli, nešto što je vrlo važno za naš narod. Ne smijemo zaboraviti, jer je zaborav najveći krivac što se nama historija ponavlja”, rekla je Halilović.

Hedija Trako članica je Udruženja civilnih žrtava rata Zenica. U granatiranju Zenice 1993. godine izgubila je 14-godišnjeg sina, a izjavila je kako osjeća bol za sve žrtve proteklog rata.

“Ćutanje sve govori. Ne bi moglo stati na nebesa šta bi trebali reći, idemo dalje, moramo se boriti, ne smijemo zaboraviti. Mi najbolje znamo kako nam je. Moramo govoriti istinu, ma koliko bila bolna ona će pobijediti i tako nećemo zaboraviti. Pravda je spora, ali dostižna. Ovdje je trebalo da bude puno više ljudi, ali su na ulicu izašli oni koji osjećaju potrebu i koje duša boli. A mene boli i za mene, i za cijelu Bosnu”, rekla je Trako.

Nakon šetnje ulicama Zenice koja je krenula sa Spomen-obilježja Kameni Spavač u centru Zenice, svi učesnici šetnje prošli su Glavnom gradskom magistralom i Ulicom Maršala Tita, te se vratili na polaznu tačku gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha za sve žrtve srebreničkog genocida.

U Zenici su na ulicama postavljene i zastave na pola koplja u znak Dana žalosti, a članovi Asocijacije “Mostovi prijateljstva” postavili su baner na jedan od zeničkih mostova kako bi obilježili današnji dan.

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button