Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Zemlja smrti: Izraelski tenkovi gaze zasijane njive Palestinaca

Zemlja smrti: Izraelski tenkovi gaze zasijane njive Palestinaca

Izraelska vojska uništila je obradive površine na mnogim palestinskim farmama [Getty - Ilustracija]

Izraelska politika vodi do izravne nestašice hrane i propadanja palestinske poljoprivrede.
 

Piše: Patrick Strickland

POJAS GAZE – Amjad Abu Ayash (56) stajao je na vrhu brda i gledao spaljeno poljoprivredno zemljište pokriveno pokvarenim vodovodnim cijevima.

„Ovo područje zovu ‘zemlja smrti’, jer čak i ptice koje dođu ovdje umru“, rekao je on za Al Jazeeru.

Objašnjavajući da izraelska barijera koja ograđuje sjeverni Pojas Gaze dodiruje njegovu zemlju, Abu Aysah, uzgajivač dinja, kaže: „Svaki put kada se neko ili nešto približi na 300 metara od granice, izraelska vojska puca“.

U nedavno obavljenom izvještaju ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) stoji da su izraelski tenkovi ušli na poljoprivredno zemljište u Gazi dva puta u posljednjoj sedmici januara.

Organizacija je također zabilježila 26 incidenata izraelskih snaga koje su pucale bojevom municijom u „zonama ograničenog pristupa“ preko kopna i mora u prvoj sedmici januara.

Stanovnik Beit Lahije, Abu Ayash, procjenjuje da mu treba više od 2.000 dolara da popravi svoju zemlju. „Ne možemo priuštiti da popravimo sve što je uništeno, tako da nemamo posla“, kaže on. „Moja kuća je također oštećena, ali mi u njoj živimo“.

„Svijet nas ne vidi“, dodaje Abu Ayash.

Izrael je prošlog ljeta pokrenuo veliki napad na Gazu koji je trajao 51 dan – operaciju „Zaštitni rub“. Do trenutka kada je postignut dogovor o prekidu vatre krajem augusta, poginula su 73 Izraelca, uključujući i pet civila. Prema podacima OCHA-e, poginulo je 2.257 Palestinaca.

Ožiljci rata

U velikom dijelu Gaze, jednom od najgušće naseljenih područja na Zemlji, i dalje se vide ožiljci rata: kuće sravnjene sa zemljom i uništene zgrade obrubljuju ulice koje su pune ruševina.

Nedaleko od Abu Ayashove farme, Abu Khader Khatib (50) bio je jedan od više od 300.000 osoba raseljenih u UN-ove škole za vrijeme borbi.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Zemlja smrti: Izraelski tenkovi gaze zasijane njive Palestinaca

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top